Tvar 17/2006

19. 10. 2006
17TVAR_06.jpg

Ve čtvrtek vyšel Tvar č. 17 a vévodí mu rozhovor s Vladimírem Körnerem.

Dvojrecenzi je podroben Lexikon teorie literatury  a kultury, které vydalo nakladatelství Host.

Alois Burda tentokrát svůj čtenářský zápisek o knize Jana Jíchy nějak odflákl, ale aspoň se na stránku vešla errata z minulého čísla. Jednu otázku zodpovídal Viktor Stoilov.

Vladimíra Körnera se týká i studie Vladimíra Novotného Protoexistencialistické "slovo o mladých" s podtitulem Nad ranou tvorbou Vladimíra Körnera.

Osud Emanuela Vajtauera připomíná ve své stati Petr Hora, jeho článek se zároveň zamýšlí také nad monografií Bořivoje Čelovského Strážce Nové Evropy. Prapodivná kariéra novináře Emanuela Vajtauera.

Slovenský kritický ohlas na českou prózu – Hájíčkovo Selský baroko – nabízí Vladimír Barborík pod výmluvným titulkem Predzjednaná problémovosť.

Mozaika z textů, ohlasů a rozhovorů k poctě Ivana Jirouse vznikla v počítači Michala Jareše a je k nalezení na straně 10.

Čtenářem poezie je mladý básník a zanícený středoškolský učitel české literatury Ondřej Macura.

Literární  teoretik si přijde na své při čtení článku Zdeňka Mathausera Pražská škola, její  "věc" a její umělecké "dílo-věc". Francouzské okno Ladislavy Chateau je věnováno dabingu a jeho tendencím ke zkvalitňování technické stránky na jedné straně a úpadku překladu a smysluplnosti dialogů na straně druhé.

Nad sborníkem Český strukturalismus po poststrukturalismu se zamýšlí Michal Kříž.

Luboš Antonín z Oddělení zámeckých knihoven Národního muzea se ve své pravidelné rubrice věnuje valdštejnské knihovně, kterou založil vzdálený synovec Albrechta z Valdštejna, arcibiskup Jan Bedřich.

Na beletristických stránkách se setkáme s prózou Lotyše Paulse Bankovskise v překladu Michala Škrabala a povídkami Hany Lundiakové. Poezie je zastoupena básněmi Ivy Dvořákové a Ariela Jaffého.

Autorkou Výlovu je tentokrát Jana Matějková.

Pravidelná recenzní rubrika pojednává tyto tituly:
Alison Louise Kennedyová: Noční  geometrie a vlaky do Garscaddenu (rec. Hana Hejduková)
Viktor Pelevin: Helma Hrůzy (rec. Anežka Kuzmičová)
Hitomi Kaneharová: Hadi a náušnice (rec. Jana Matějková)
Miloš Doležal: Proti zlému krompáč a lopata (rec. Karel Kolařík)
Petr Král: Přesuny (rec. Milan Exner)
Francois Jost: Realita/Fikce - říše klamu (rec. Lukáš Houdek)
Lucie Saicová-Římalová:  Komunikační strategie v  dopisech Boženy Němcové (rec. Jaroslava Janáčková)
Šárka Smazalová: Čaj a jiné texty (rec. Ivo Harák)

Zbývá paTvarZlá ovce (tentokrát poněkud mouchoidní) a Středověk v krabičce od doutníků (tak se jmenuje fejeton Václava Bidla).

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz