Tvar 19/2006

16. 11. 2006
19TVAR_06.jpg

Devatenácté číslo se alespoň svou částí pokouší připomenout 170. výročí úmrtí českého patrona všech básníků Karla Hynka Máchy. Mezi máchovskými příspěvky najdeme esej literárního historika Vladimíra Křivánka, anketu mezi současnými básníky, rozhovor s Jiřím Traxlerem, vyprávění současných „stopařů“ Karla Hynka Máchy, esej básníka Miloslava Topinky, sloupek Vladimíra Novotného, hojnost Máchových portrétů a několik dobových dokumentů, včetně těch falešných.

V pravidelné recenzní rubrice Dvakrát Vladimír Novotný a Ivan O. Štampach hodnotí knihu Lawrence Kushnera Na tomto místě byl Bůh a Já, já jsem to nevěděl, v neméně pravidleném čtenářském deníku Aloise Burdy se dočtete o próze Vojtěcha Mornsteina Gorazdův limit, která získala Cenu Knižního Klubu.

Jedna otázka se týká festivalu Den poezie a míří k jedné z organizátorek, Zoře Šimůnkové. Čtenářkou poezie je tentokrát básnířka Tereza Riedlbauchová.

Tomáš Hoskovec píše o Pražském lingvistickém kroužku, který u příležitosti 80. výročí své existence pořádal v Praze sympozium.

Francouzský literární podzim ve znamení maďarských událostí v roce 1956 reflektuje ve svém pravidelném Francouzském okně naše pařížská zpravodajka Ladislava Chateau.

O knihách, které chtěla v roce 2002 vzít voda, a o jejich záchraně vyprávějí pracovníci Národního muzea Petr Mašek a Luboš Antonín.

Beletristické stránky obsadily povídky Pavla Torcha a Ireny Václavíkové, poezie je zastoupena básněmi Jiřího Marečka.

V rubrice Výlov se věnuje Lubor Kasal novým číslům časopisů AluzeWelesPsí víno a Literární noviny.

Recenzní rubrika hodnotí tyto tituly:
René Alleau: Hermés a dějiny věd, Studie k archeologii a etnologii vědění se zřetelem k historii alchymie a hermetické tradici
Bernard Roger: Bernard Roger: Objevování alchymie
Vladimír Novotný: Paradoxy a paralely
Milan Kundera: Nechovejte se tu jako doma, příteli
Jiří Koten: Aby dům
Stanislav Komárek: Mé polopouště
Antologie běloruských povídek
Ingvar Ambjornsen: Elling. Pokrevní bratři
Mistr Zhuang: Sebrané spisy

A nezbytný paTvar, Zlá ovce a fejeton Václava Bidla.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz