otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

22. 6. 2015

V Praze 21. června 2015

 

Vážený pane premiére,

dovoluji si Vám zaslat tento otevřený dopis, který zároveň zveřejním skrz sociální sítě a doufám, že i skrz česká média.

Se znepokojením sleduji současnou debatu kolem situace uprchlíků v oblasti Středozemního moře, a nejen tam. Se znepokojením sleduji vlnu nenávisti, jež se nese napříč Evropou a jež dokázala z výsadního místa nejnenáviděnější skupiny ČR vytlačit i tradičně oblíbené české Romy. Nejedná se bohužel jen o internetové brblání a hospodské tlachy. Od slov se přechází k činům, viz aktivity kolem Martina Konvičky (podobné na Slovensku již nesou své ovoce). Je to patrně i proto, že vysocí představitelé této republiky, a nejen Ti ústavní, jako třeba pan ministr vnitra, ale třeba i pan kardinál Graubner (a to jen namátkou), nemají ve svých úvahách daleko ke konvičkovským řešením.

Vážený pane premiére, nepíšu Vám proto, abych si stěžoval, naopak na Vás chci apelovat. Máte totiž jedinečnou příležitost zachovat se jako státník. Máte možnost i přes jistě značný společenský odpor pomoci těm, kteří to potřebují. Navíc v duchu těch nejlepších křesťanských tradic, k nimž patří láska k bližním, soucit s trpícími a milosrdenství.

S manželkou máme dvě děti a nedokážu si představit, že by musela buď žena, nebo děti čelit podobné situaci. Situaci, kdy by byly lidmi nenáviděny dřív, než by je kdokoli potkal, poznal. Kdy by byly, státy přehlíženy, ačkoli by životně potřebovaly pomocnou ruku.

Znám poměrně dobře fungování českého azylového systému, a tak vím, že si s případnými riziky dokáže poradit.

Z těchto a z mnoha dalších důvodů Vás, pane premiére, žádám: zasaďte se o přijetí středomořských (a i jiných potřebných) uprchlíků. Pokud tak učiníte, zanecháte za sebou skvělý otisk.

 

S díky, srdečně

Tomáš Čada


K Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis.

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz