Tvar 1/2011

6. 1. 2011
Tvar 01-2011.jpg

První letošní číslo literárního obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s básníkem, esejistou a grafikem Stanislavem Dvorským.

Dvakrát je recenzována Procházka Roberta Walsera (rec. Roman Erben a Veronika Jičínská), Pavel Janoušek se ve své rubrice reCanc, zaměřené na původní českou prózu, zaobírá Klidem a rozvahou Milana Šťastného.

Na otázku Tvaru odpovídá Marcel Černý, editor monografie Karel Jaromír Erben: Slovanské bájesloví. Sloupek Gabriela Plesky vnáší jasno do Popelek a Anušek.

Následující čtyři strany jsou věnovány Vladislavu Zadrobílkovi, který 11. prosince zemřel. Vzpomínkou či pozdravem přispěli Jaromír Typlt, Igor Fic, Josef Hrubý, Vladimír Kokolia, Václav Cílek a Božena Správcová, apokryfem Tomáš Molnár. Vzpomínkový blok doplňuje úryvek z rukopisu Paralogismy a patalogismy, jehož autorem je D. Ž. Bor.

Básník a kýč, to je název zamyšlení Petra Krále nad monografií Petra Hrušky o Karlu Šiktancovi. O kousek dál polemizují laureáti Ortenovy ceny Jaromír Typlt, Martin Langer a Jonáš Hájek s laureátem téže ceny nejnovějším, Janem Těsnohlídkem. Či spíše s Tvarem, kde byla uveřejněna jedna jeho báseň jako odpověď na anketu o angažované poezii. Laureátům odpovídá Lubor Kasal.

Na dalších stranách zdárně pokračují rubriky Haló, tady čistička Patrika LinhartaEjhle slovo, Na všech sloupích, Literární život, ba i Vyvření struktur Jakuba Vaníčka (tentokrát na téma Básník a budoucnost), mezi nimi je i jedna rubrika nová, která se bude objevovat pouze v lichých číslech. Půjde opět o všelidovou anketu Dalibora Demela, letos na téma: A co si tak jako píšete?

V tomto čísle začíná i nová četba na pokračování: román Jiřího Navrátila Temně rudé otěže, který byl pod jiným názvem napsán již v roce 1969, bohužel následně odložen a nikdy nevydán. Prvním číslem začíná i cyklus Pavla Novotného Jak ses měla, Heleno? Jde o záznam syrového vyprávění Heleny Skalické, ve výtvarných kruzích známé jako autorky art brut.

Beletristické stránky z poloviny výjimečně obsadilo drama: úryvek ze hry Petra Šourka Satyrikon s. r. ó., druhá polovina hostí poezii Ondřeje Macury.

Výlov provedla Wanda Heinrichová, glosuje v něm dvě starodávné knihy Jeana PaulaDoktor Škrtikočka jede do lázní. Hrst aforismů a Život blaženého učitýlka Marii Wuze v Auenthalu.

Recenze:
Leo Spitzer: Stylistické studie z románských literatur (rec. Jiří Pechar)
Václav Bömische: Pětidenní komedie městská (rec. Pavel Kotrla)
Inka Machulková: Probuzení hráči (rec. Ivo Harák)
Simon Mawer: Mendelův trpaslík (rec. Boris Hokr)
Adam Haslett: Tady nejste cizej (rec. Eva Škamlová)
Ondřej Zajac: Pojmenovaná (rec. Jakub Grombíř)
Pawel Huelle: Mercedes-Benz (Z dopisů Hrabalovi) (rec. Ján Chovanec)
Václav Vaněk a kol.: Mrtví tanečníci (rec. Karel Komárek)

Místo paTvaru letos obsadil seriál Iva Fencla o Robertu Louisovi Stevensonovi a nedočkáme se více již ani náhrobního Posledního rozptýleníVlaďka Kuchtová si letos vzala na pomoc Kateřinu Štroblovou a obě dámy se letos hodlají věnovat jednak podobiznám spisovatelů ztvárněným výtvarníky a vedle toho literárním dílům výtvarníky vytvořeným. Prvním objektem je podobizna básníka a prozaika Jaroslava Hůlky na pamětní desce sochaře Josefa Boháče.

Výročí, ale i Zlá ovce však zůstávají na svých místech.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz