Tvar 19/2011

17. 11. 2011
Tvar 19-2011.jpg

Devatenácté číslo Tvaru přináší rozhovor s básnířkou a prozaičkou Sylvou Fischerovou.

Dvojrecenze je věnována básnické sbírce Jamese Wrighta Tahle větev se nezlomí (rec. Milan Děžinský a Ladislav Selepko).

V rubrice 969 slov o próze Pavla Janouška je hodnocena Marta v roce vetřelce Petry Soukupové, v rubrice 774 slov o poezii básnická sbírka Miroslava Bočka Některé mraky letí pomaleji.

K zamyšlení vyzývá Ondřej Fibich poznámkou s názvem Literární časopis ve funkci sociální, na otázku Tvaru (týkající se nově založeného nakladatelství Rubato) odpovídá Jaroslav Tvrdoň.

Literární kritiku (tu ve Tvaru, ale i současnou literární kritiku obecně) zkritizoval Jan Kubíček. Děkujeme a budeme doufat, že světu také předvede, jak by literární kritika vypadat měla.

Již podruhé vychází pod etiketou Nasápáno děti „recenze“ dětské literatury – řeč je o knize Čáp nejni kondor od Radůzy, kritičkou je Lucie B. z 5. B.

Petr Král v tomto čísle dokončuje svůj článek Bieblova stuha. Z psacího stolu Petra Krále pochází i  článek o Tomasu Tranströmerovi, letošním laureátovi Nobelovy ceny za literaturu. Vzhledem k tomu, že Tomas Tranströmer je autorem v Čechách téměř neznámým a do češtiny dosud nebyly přeloženy žádné jeho verše, požádal Tvar Petra Krále o českou verzi jeho předmluvy, napsané v roce 2004 u příležitosti francouzského vydání Tranströmerovy poezie. Literárních cen se týká i článek Michala Jareše a Lubora Kasala nazvaný Trojí lid.

Jiří Rambousek vzpomíná na Olega Suse a Zdeňka PešataMichal Škrabal připomíná stopadesáté výročí narození Aloise Koudelky, katolického faráře a překladatele z téměř 30 jazyků.

Jakub Vaníček v rámci své rubriky Vyvření struktur uvažuje nad knihou Chudí v Lodži Steva Sem-Sandberga.

Patrik Linhart tentokrát napsal svou dávku glos ve Vídni – na svých místech jsou i další oblíbené rubriky: Anketa Co si tak jako píšete? Dalibora DemelaLiterární životPavla Novotného Jak ses měla, Heleno?, sloupek Svatavy Antošové Bez servítků. Šestou částí také pokračují zápisky D. Ž. Bora.

Na stránkách vyhrazených beletrii lze číst povídku Petra Kyliána Rozesmát se na kusy a také poezii Sylvy Fischerové a Martina Šenkypla.

Výlov vedla Svatava Antošová, lovila v knize Susan Sontagové Ve znamení Saturna.

Recenze:
Natálie Kocábová: The Dark Side (rec. Simona Martínková-Racková)
Jak muži přišli ke svému údu Bulharský erotikon. Legendy, pohádky a humorky z Bulharska a Makedonie (rec. Petr Janeček)
Petr Daniel – Pavel Šešulka: Během chůze Brnem (rec. Jakub Grombíř)
David Zábranský: Edita Farkaš (rec. Blanka Kostřicová)
Máchův kraj v jazyce a literatuře (rec. Richard Změlík)
Charles Schulz: Láska podle Snoopyho (rec. Vojtěch Čepelák)
Adam Haslett: Union Atlantic (rec. Martin Skýpala)
Ondřej Holubec: Vady na kráse (rec. Aleš Misař)

Na poslední stránce pak uhlídáme předposlední setkání s R. L. Stevensonem, listopadová výročí – např. devadesátiny brzy oslaví František ListopadZlá ovce neuspěla s psychologickou poradnou a o pamětní desce Vladislava Vančury píše Vlaďka Kuchtová.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz