Tvar 12/2011

9. 6. 2011
Tvar 12-2011.jpg

Dvanácté číslo literárního obtýdeníku Tvar zdobí vzpomínkový rozhovor s plzeňským básníkem Josefem Hrubým – řeč je samozřejmě o poezii, ale také o sběratelství, houslích a cirkusech.

Dvojrecenze je věnována sbírce Co zbývá z pozůstalosti Klementa Bochořáka (rec. Jana Kolářová a Ivo Harák).

Pavel Janoušek ve své rubrice zasvěcené současné české próze 969 slovy hodnotí knihu Romana Ráže V jídelně se nevraždí.

Jednu otázku položil Tvar Michalu Juhásovi, zakladateli knižní sociální sítě BookFan, na kterou se, jak vyplývá z odpovědi, je možné registrovat pouze přes facebook. Naplněna je tentokrát i rubrika S úctou – glosou Boženy Správcové Literární jeleni v kreativním městě.

Nad knihou Róberta Gála Na křídlech / Agnomie uvažuje Lubomír Machala – naráží mj. na zrádnou blízkosti češtiny a slovenštiny, která ukázala zuby i v tomto překladu.

Svérázné vzpomínky insitní malířky Heleny Skalické i tentokrát nahrál a pro Tvar přepsal Pavel Novotný. Další stranu uvádí filozofující úvaha Pavla Ctibora, provokativně nazvaná Rozlučka s Binem, a nalezneme tu též další díl Opravny Jiřího Rambouska – omyly a nespravedlnosti, které je třeba uvést na pravou míru, stále ještě čerpá z autobiografie Arnošta Kolmana.

Svatava Antošová pro toto číslo připravila nejen nějakolik krátkých aktualit z literárního života (komentuje literární večery časopisů Psí víno a H_aluze), ale také dva kratší rozhovory s organizátorkami literárních akcí – s Alicí Prajzentovou o Zarafestu a s Věrou Dumkovou o Pondělcích s dumkou69 v Unijazzu. Stránka je doplněna sloupkem Gabriela Plesky o přezdívkách a jiných pěkných věcech.

Patrik Linhart ve své Čističce pilně čistí – překvapivě dojede na POESII, koincidenci, snový film Petra Hrušky, ale i na některé Linhartovy evergreeny. Jakub Vaníček se zas ve svém Vyvření struktur (inspirován knihou Ismaila Kadara Kdo přivezl Doruntinu?) zaobírá příběhem muže, který povstal z hrobu, aby kázal pravdu. V rubrice Na všech sloupích se skví tajně (Martinem Langerem) pořízená fotografie, která leccos napovídá o tajném duchovním životě v tramvajáckých stájích.

Próza Jiřího Navrátila Temně rudé otěže spěje k truchlivému finále, které přijde v příštím čísle. Obrázky z přítmí zámeckých knihoven se týkají opatření proti choleře.

V beletrii je hojnost vodnických pohádek Milana Kozelky, tři krátké texty Martina Müllera a poema Kamily Hegerové.

Výlov vedl Michal Jareš a glosuje tyto tituly – Hana Karolina Kobulejová: Noc u tamaryšku, Patrik Hlavsa: Nenatřená plátna a Radek Štěpánek: Soudný potok.

Recenze:
Mojmír Grygar: Skrytá svědectví v díle Karla Hynka Máchy (rec. Aleš Haman)
Milan Charypar: Máchovské interpretace (rec. Aleš Haman)
Anca Maria Mosora: Reality Game Show (rec. Martin Skýpala)
Ivan Klíma: Moje šílené století I, II (rec. Gabriel Pleska)
Vladimír Sorokin: Vánice (rec. Petr Motýl)
Kamil Bouška: Oheň po slavnosti (rec. Milan Děžinský)
Lubor Kasal: Dvanáct (rec. Milan Exner)
Jak je ve větě člověk. Dopisy Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany (rec. Vladimír Novotný)

Dvanáctou částí pokračuje malá monografie Roberta Louise Stevensona od Iva Fencla, ve Výročí si kromě jiných připomínáme nedožité sedmdesáté narozeniny Petra Kabeše, komiksová Zlá ovce komentuje nadcházející okurkovou sezónu a Mezi žánry Kateřina Štroblová objevuje Lingvistické pohádky Petra Nikla.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz