Tvar 15/2011

22. 9. 2011
Tvar 15-2011.jpg

Patnácté číslo Tvaru zahajuje rozhovor s básníkem Pavlem Zdražilem.

Dvakrát je hodnocena nová básnická sbírka Pavla Řezníčka (rec. Petr Král a Michèle Baladránová), v Janouškově rubrice 969 slov o próze se dostalo na Černou krev Alexe Koenigsmarka.

Na otázku Tvaru odpovídá Barbora Latečková, iniciátorka Literární dílny, otevřené začínajícím autorům.

Léčba tržních rizik trhem, to je zkrácená a pro Tvar upravená kapitola z připravované knihy Jana Kellera Nová sociální rizika a proč se jim nevyhneme.

Další díl seriálu Pavla Novotného Jak ses měla, Heleno? zachycuje tentokrát nejen vyprávění svérázné výtvarnice Heleny Skalické, ale je v pravém slova smyslu akční („počkej, stůj, podrž tu šálu a čekej, nikam nechoď, musim do toho křoví, jestli tam v tý peněžence něco neni. Nene, néni, je prázdná...“).

V novém pokračování své Opravny Jiří Rambousek uvádí na pravou míru (po omylech Václava Černého a dalších) svůj vlastní omyl ze stati o Jarmile Haškové, publikované v roce 1991 ve sborníku Českolipsko.

Projekt – to je název a téma úvahy Boženy Správcové.

Aleš Knapp v rozsáhlé publicistické stati připomíná nedožité narozeniny Libuše Moníkové, 150. výročí narození finského spisovatele a novináře Juhaniho Aha se věnuje Marika Kimatraiová.

Na dalších stranách svými lumpáckými glosami čistí vzduch Čistička Patrika Linharta, na sugestivní otázku Dalibora Demela A co si tak jako píšete? odpovídá motorkářka Romana; Jakub Vaníček se zamýšlí nad uměním jako překážkou národovectví.

Sondu do literárního života obstaral Petr Štěpánek – referuje o setkání básníků na zámku Kratochvíle; básníka, překladatele a novináře Dalibora Kozla a jeho dílo připomíná ve svém sloupku Svatava Antošová.

Již podruhé se otevírá četba na pokračování z deníkových zápisků D. Ž. Bora – a jde o víc než jen o vzpomínky a rozmluvy s konkrétními lidmi.

Zamyšlení Jany Sovové nad stravovacími návyky Ajvazových hrdinů vhodně doplňují rytiny Sirény a Cheruby z knihy Jacquese Gaffarela z roku 1678.

O prózu do tohoto čísla se postaral jednak Pavel Zdražil, hrdina úvodního rozhovoru, jednak Eliška Koppová. Svou poezii dali všanc Vladislav Reisinger a Petr Král (jehož půlstránka je nenápadným holdem k básníkovým nedávným sedmdesátinám).

Výlov, glosy nad některými knihami, obstaral Lubor Kasal. Komentováni byli Skrytí vládci Philippa VandenbergaPeklo na Východě Laurence Reese a poněkud netypicky si glosu vysloužil též blog Václava Cvrčka.

Recenze:
Ian McEwan: Solar (rec. Zdeněk Beran)
Jiří Wolker: Pohádka o bledé princezně a jiné prózy (rec. Erik Gilk)
James Dickey: Vysvobození (rec. Boris Hokr)
Tahar Ben Jelloun: Poslední přítel (rec. Michaela Otterová)
Božena Správcová: Východ (rec. Karel Piorecký)
David Lukšů, Aleš Palán (eds.) Rozsvítil pro mne. Přátelství Otokara Březiny a Matěje Lukšů (rec. Lukáš Prokop)
Alena Ježková: Baba Jaga, kostlivá noha (rec. Radek Malý)

Poslední strana, to je patnácté pokračování životopisu Roberta Louise StevensonaVýročí – jemuž vévodí v médiích zatím nepříliš zmiňované 110. narozeniny Františka Halase, Zlá ovce vzpomíná zřejmě na své milostné fiasko a Mezi žánry můžeme spatřit dvě odlišně pojaté busty Ivana Olbrachta (v Koločavě a v jihočeské vesnici Stříbřec).

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz