Tvar 12/2007

14. 6. 2007
12TVAR_07.jpg

Dvanácté číslo literárního obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s nakladatelem Danielem Podhradským – o literárním provozu, o veletrhu, o literárních cenách a o práci (mj. družstevní).

Dvojrecenze se zabývá knihou Thomase Pynchona Duha gravitace (Michal Jareš a Martin Svoboda), zatímco Alois Burda přečetl a svéráznými poznámkami opatřil Čas hříchů, J. M. M. 1952–53, Mrzenová si mě namlouvá od Ivana Kopeckého. Jednu otázku Tvar položil Romanu Polákovi a týká se smíchovské literární kavárny Obratník.

Literárního provozu – tentokrát z hlediska zákazníka v knihkupectví – se týká i další materiál tohoto čísla, reportáž Jany Matějkové nazvaná A krade se tam taky...

Na anketu nazvanou Chvála té písni, že mi zní v tomto čísle odpovídá geolog a publicista Václav Cílek.

Vladimír Novotný se ve svém sloupku zamýšlí nad zpřístupňováním určitých časopisů na internetu (konkrétně rakouské Fackel Karla Krause, ale také Šaldova Zápisníku či Demlových Šlépějí).

Chci po letech konfrontovat běh života..., to je název úryvku z rukopisných deníků sochaře Ladislava Zívra (1909–1980), které sugestivně dokumentují pochybnosti, omyly a zmítání se umělce v podivné době.

Nad politickou angažovaností českých spisovatelů doma a v exilu po roce 1968 a nad vztahem svobody a literatury přemýšlí Květoslav Chvatík.

Martin Langer v další části svého cyklu komentářů světaběhu z remorkéru píše o bambusu.

Čtenářem poezie je básník Jiří Koten.

Autorem vzpomínky na nedávno zesnulého filozofa, estetika a rusisty Zdeňka Mathausera je Milan Exner.

Kulturní aktuality ze zahraničí přinášejí Ladislava Chateau a Zdena Šmídová (Francie) a Ondřej Vimr (Norsko).

Dialog o nesmrtelnosti s podtitulem Esej v duchu filozofického terorismu Woltera Seuntjense přeložila Veronika Valentová a Alice Tétu.

O osudech a knihách zámecké knihovny z Lázní Bělohrad píše Luboš Antonín.

V části beletristické se můžeme setkat s ukázkou z románu Jense Christiana Grondahla (v překladu Anežky Kuzmičové) a básněmi Milana Urzy.

V kalnějších vodách titulů, které se nepodařilo zadat k recenzi, loví tentokrát Michal Jareš, zatímco pravidelná recenzní rubrika se zabývá těmito knihami:
Aleš Kovalčík: Tvář a maska. Postavy Ladislava Fukse (rec. Veronika Košnarová)
Václav Cílek: Borgesův svět (rec. Martin Vraný)
Alexandr Trocchi: Kainova kniha (rec. Zuzana Malá)
Klaus Mann: Zbožný tanec (rec. Michal Škrabal)
Ladislava Chateau: Portrét pro Lou, Sabinu a Marii (rec. Michal Topor)
Edgar Dutka: Staženi z kůže ze tmy vycházíme (rec. Aleš Haman)
Vojtěch Lahoda, Karel Srp, Petr Wittlich, Marie Rakušanová: Křičte ústa! (rec. Karel Kolařík)
Norbert Holub: Status idem (rec. Vladislav Reisinger)
Věra Nosková: Obsazeno (rec. Alena Fialová)

Hrdinkou paTvaru se stala kniha Zdeňka Matěje Kuděje Tarzanova babičkaZlá ovce si tak trochu panwerichovsky ubekla a Václav Bidlo si ve svém pravidelném fejetonu mj. zopakoval zlomky.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz