Tvar 20/2007

29. 11. 2007
20TVAR_07.jpg

Dvacáté číslo Tvaru jaksi implicitně oslavuje blížící se 140. narozeniny F. X. Šaldy tím, že svou pozornost obrací k reflexi současné literární kritiky, zejména té, která se zabývá českou poezií. Úvodní rozhovor s kritikem Petrem Boháčem nese děsuplný název Poezie už byla, a nezůstává mu nic dlužen.

K literární kritice ve vztahu k poezii se Tvar ještě z různých úhlů pohledu vrací – jednak pokusem Boženy Správcové o shrnující článek (Poločas rozpadu), jednak anketou mezi kritiky o básnických sbírkách, vydaných v roce 2006. Tématu se také týká analýza literárních recenzí v Lidových novinách, kterou pořídil Lubor Kasal.

Dvojrecenze Wandy Heinrichové a Milana Děžinského je věnována poslední básnické sbírce Emila Juliše Pod kůží.

Alois Burda ve svém čtenářském deníku tentokrát doslova rozsápal Fotbalové deníky Jiřího Hájíčka.

Jedna otázka Tvaru míří k překladateli Jindřichu Vackovi (letošnímu laureátovi Ceny Josefa Jungmanna, kterou získal za překlad díla Majsebuch aneb Kniha jidiš legend a příběhů).

Celoroční anketa o vlezlé písni se (tak jako ostatně i rok) chýlí ke konci – v tomto čísle na ni odpovídá básník a hudebník Jonáš Hájek, který je zároveň i čerstvým laureátem Ceny Jiřího Ortena za svou básnickou sbírku Suť. Ortenovu Cenu zmiňují o několik stránek dál také rubriky Literární život a Výpisky z tisku. Českými literárními cenami se zabývá i Petr Motýl ve svém sloupku Osobně, zatímco těmi francouzskými Ladislava Chateau ve Francouzském okně.

Čtenářkou poezie je tentokrát básnířka (v poslední době také prozaička) Svatava Antošová.

K Sudetské pouti Petra Mikšíčka se ve své stati vrací (a dlužno říci, že velmi kriticky) Martin Machovec.

Ohlédnutí za životem a dílem Zdeňka Kožmína, který před čtrnácti dny zemřel, připravil Ondřej Sládek. Exkurze do zámeckých knihoven pod patronátem Luboše Antonína pokračují – pražskou Vinoří.

Na stránkách beletrie je otištěna děsivá prozaická sonda do života učňovské mládeže z litvínovského spisovatele Pavla Růžka. Básně dodali Petr Chvojka a Lucie Žembová.

Výlov je v režii Michala Jareše – jde o tři básnické sbírky, vydané jako příloha literárního časopisu Psí víno. (Kateřina Bolechová: Rozsvícenou baterkou do pusy, Karel Zlín: Nedaleko pyramid & Sonety Seléně, Jan J. Novák: Z deníku po Celanovi).

Recenze regulérní se dostalo těmto knihám:
Eva Volfová: Kočička z kávové pěny (rec. Jana Matějková)
Petra Kubáčková: O andělovi, noční můře, statečném medvídkovi, hodném slonovi, opici a divoké huse (rec. Jana Matějková)
Putování za Svatým Grálem (rec. Jiří Pechar)
Terézia Mora: Den co den (rec. Martin Hrdina)
Stanislav Beran: Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (rec. Milan Jungmann)
Marta Veselá Jirousová: Procházka s andělem (rec. Igor Fic)
Bohumil Jiroušek: Jaroslav Goll. Role historika v české společnosti (rec. Jan Randák)
Friedrich Dürrenmatt: Hry (rec. Aleš Merenus).

A paTvar, Zlá ovce a fejeton Václava Bidla O staré ledničce a kantorce.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz