Tvar 12/2008

12. 6. 2008
12TVAR_08.jpg

Dvanácté číslo literárního obtýdenníku Tvar otevírá rozhovor s Annou Kareninovou – řeč je pochopitelně o CélinoviPoundovi, o překládání obecně, o Petru Kabešovi i jiných tématech.

Rubrika Dvakrát se věnuje knize Andreje Stankoviče Josef Florian a Stará Říše (referují o ní Petr Hora a Igor Fic).

V předsunutém recenzním okénku 969, které je tradičně vyhrazeno Pavlu Janouškovi a novinkám české prózy, je komentován Život na Kdysissippi Milana Kozelky.

Jednu otázku položil Tvar Braňu Hocheľovi – zvědavost nám nedala a museli jsme se optat, zda slovenská literatura a literární kritika též úpí nad krizí jako ta česká.

O jaké krizi tu mluvíme? táže se rovnou v titulku své stati, inspirované nedávnými články Petra Krále a Štefana Švece, jeden z nejmladších kritiků a básníků Jakub Řehák a doplňuje tak mozaiku protichůdných názorů a postojů k poezii i o ten svůj.

Do diskuse se na další straně zapojuje také Jan Štolba (Mluvíme o tomtéž? – Moc ne).

Tím ovšem dialogy s texty nekončí – Miloš Urban se zastává svého kolegy Emila Hakla před recenzenty z minulého čísla článkem Ta čarodějnice letí, ne že neVladislav Reisinger si stýská nad svými nepřáteli chytrolíny.

Součástí čísla je bohužel také jeden nekrolog: nedávno totiž zemřel Antonín Jelínek, literární kritik a někdejší předseda Obce spisovatelů.

Z bažin rovnou do rubriky Ejhle slovo přitančila Dechberoucí perfekce, sloupek Svatavy Antošové Bez servítků je tentokrát věnován patamatematikům.

O třetím díle Dějin české literatury referuje Aleš Haman.

Úděl Čtenáře poezie v tomto čísle přijímá surrealista František Dryje.

Ve vzácných  olejích čumáky ryjí, toť název textové koláže o Topičově salonu, kterou připravil Miloš Šindelář.

Aktuality z cizokrajných literárních životů se sešly tentokrát tři: od Ladislavy Chateau z Francie, od Štěpána Balíka z Polska a Ivany Srbkové z Bulharska.

Folklorista Petr Janeček pokračuje ve svém pojednání o fámách napříč kontinenty i staletími Mozaikou vypravěčského umění.

Beletristické stránky zdobí dvě povídky Vratislava Maňáka a výběr básní Panexina a Jonáše Červinky. Mezi továrníky se schyluje zřejmě k nějaké teroristické akci, ale nepředbíhejme.

Výlov vedl Michal Jareš. Ulovil Zdenky Bergrové Ohlas Li PoaNa vlastní kůži, verše od Standy Černého, a Příběh na rozpálené žíly Oldřicha Ludvy.

V recenzní rubrice se recenzuje:
Bohumil Nuska: Podzimy a jara (rec. Jan Hejk)
Spisy Františka Langera 17, 18, 19 (rec. Aleš Haman)
Antonín Přidal: Kouzlo nechtěného (rec. Petr Šimák)
Niall Fergusson: Britské impérium. Cesta k modernímu světu (rec. Rudolf Kučera)
Petr Stančík: Pérák (rec. Petr Hrtánek)
Thomas Gunzig: Take five (rec. Jan Jurek)
Henry Bauchau: Diotima a lvi (rec. Jan Jurek)
Michal Bauer (ed.): Jan Čep ve vzpomínkách své rodiny (rec. Kamila Přikrylová)
Jelena Bočorišviliová: Faina (rec. Michal Škrabal)

PaTvar Iva Fencla se kochá knihou Marije Juričové Zagorky Gričská čarodějkaZlá ovce zkouší změnit identitu a o malých rvačkách přemítá ve svém fejetonu Václav Bidlo.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz