Tvar 20/2008

27. 11. 2008
20TVAR_08.jpg

Dvacáté číslo literárního obtýdeníku Tvar uvozuje rozhovor básníka střední generace Lubora Kasala s Ondřejem Hanusem, básníkem mladým, letos debutujícím.

Pod dvojím drobnohledem Veroniky Košnarové Erika Gilka se ocitl román Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmemPavel Janoušek pak musel natáhnout svou pravidelnou recenzní rubriku na kýžených 969 slov, a přitom by mu – jak sám píše v úvodu – k hodnocení románu Faustovy děti Jana Bažanta stačila pouhá dvě slova. Jednu otázku, týkající se projektu Českého rozhlasu Čtenářský deník, jsme položili Martinu Velíškovi, vedoucímu literárně-dramatické redakce ČRo3-Vltava. Za dobrou práci hrajeme Petru A. Bílkovi a krátká noticka s fotkou Ivo Fencla předesílá jeho Patvar, tradičně už na poslední stránce.

Květoslav Chvatík odpovídá Alexandru Tomskému, a vůbec je toto číslo krapet rozhádané. Markéta Musilová Jindřichem Jůzlem polemizují s Jakubem Grombířem, o něco dál se pak síly vyrovnaly – pěkně dva na dva: Jakub Řehák a Michal Rydval vs. Lubor Kasal Martin Langer.

Než nejen polemikami živ jest člověk. Svatava Antošová referuje o prvním ročníku ústeckého literárně-hudebního festivalu AntropotyátrKarel Piorecký se v obsáhlém článku Kde začíná současnost? zamýšlí nad pojmem "současná česká poezie", zatímco Stanislav Komárek připomíná Básníka bizarnosti Jana Křesadla.

Dvojice redaktorů byla přítomna slavnostnímu ceremoniálu udílení Ortenovy ceny, každý akci popisuje ze svého úhlu pohledu. Daniela Hodrová přispěla svou úvahou z nedávné "čtenářské" konference a Milan Exner se už potřetí noří do snů postav próz Ireny Douskové – a ejhle! pod jeho statí se nesměle krčí buňát.

Čtenářkou poezie je tentokrát Dana Klásková. Dočkali se konečně adepti básnického umění, po čase se vrací mystický Bc. Vitold Ljaguška, vrchní kontrolor v Továrně na absolutno. Nechť zbystří tito jedinci: Jarmila Lungová, Ondřej Zajac, Pavel Kotrba, Antonín Ferdan, Irena Válková, Tereza Pospíšilová, Nikola Mikešová, Daniela Hradská Richard Skolek, je o nich řeč...

Ve Francouzském okně máme záskok, o Pucciniho Bohémě, inscenované ve Státní opeře Praha, referuje Zdena Šmídová. Do přítmí zámeckých knihoven nás nicméně zavede osvědčený průvodce Luboš Antonín.

S Janem J. Novákem se pak v cyklu básní můžeme projít po pražském Žižkově a Vinohradech - co báseň, to ulice. Prozaickým kontrapunktem je povídka Jakuba Vaníčka Konzumace. Továrníci Lubosan a Zentivo si opět vyměnili pár uctivých slov, své přibreptnul i Ivan.

Výlov padl na Michala Jareše, jenž ve stručnosti představil černobílý komiks Lucky boy autorů Bubakoffa Renaty W a básnickou sbírku Petra Musílka Cesta k šípku.

Recenzehodné byly shledány následující tituly:
Hana Fousková: Psice  (rec. Karel Kolařík)
Eva Košinská: Solný sloup (rec. Jan Hejk)
Arnošt Goldflam: Standa a dům hrůzy (rec. Gabriel Pleska)
Pavel Kohout: Smyčka (rec. Aleš Haman)
Jakub Řehák: Světla mezi prkny (rec. Petr Král)
Gabriela Fahr-Beckerová: Secese (rec. Gustav Erhart)
Marie Korandová: Volba profesora Klostermanna (rec. Petr Šimák)

Na poslední straně klasika: již zmíněný patvarZlá ovce tentokrát za zrcadlem, přehled aktuálních výročí a vítězný fejeton Václava Bidla.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz