Tvar 8/2008

17. 4. 2008
08TVAR_08.jpg

Osmé číslo Tvaru zahajuje rozhovor s překladatelem, básníkem a hudebníkem Tomášem Míkou. Rozhovor pořídil Michal Škrabal, řeč je o překladech, o čtení, ba i o performancích.

Dvojrecenzi je podrobena tentokrát kniha pro děti – Zá hádky Petra Nikla. Niklovy svérázné kejkle se slovy a kresbami komentuje Jana Matějková a Radek Malý.

Protekčně předsunuté recenzní okénko Pavla Janouška reCANC, které se v Tvaru pravidelně objevuje od začátku letošního roku, čítá přesně 969 slov a věnuje se výhradně čerstvě vydávané české próze, se nyní zabývá knihou Elišky Vlasákové Jedním okem, jde mimochodem o jeden z tří titulů nominovaných ve své kategorii na cenu Magnesia Litera.

K zlatým hřebům čísla zajisté patří vzpomínka Egona Hostovského na F. X. Šaldu, vyznáním a fotografií svého modlitebního koutku pozdravil praotce všech českých kritiků také Lubor Kasal v rámci minirubriky Inventář Tvaru.

Neúnavná kulturní zpravodajka v Paříži Ladislava Chateau informuje tentokrát o výstavě Pavla Brázdy Obluda čeká, obluda má časv Českém centru v rue Bonaparte. Výtvarnem, resp. vzpomínkami na české výtvarníky, s kterými se v životě setkal, se zaobírá Květoslav Chvatík.

Na straně 9 se (bohužel/bohudík – jak kdo rád) polemizuje, až chlupy létají, dokonce ani Zlá ovce nevydržela ve svém chlívečku a přišla se podívat, jak dopadnou utkání Jiří Starý vs. Petr Motýl Lubor Kasal vs. Petr Motýl. Jestli jde už alespoň o semifinále, není zatím jasné. A tak na této stránce alespoň ještě Božena T. Správcová souhlasí s Jiřím T. Králem a vyhlašuje soutěž pro čtenáře Tvaru, jejíž hlavní výhrou je Mrzut. 

Po krátké odmlce pokračuje „manuál“ Alexandry Berkové O psaníČtenářkou poezie je kritička Eliška F. Juříková.

K nové hře Toma Stopparda, její pražské inscenaci a zejména k jejímu českému překladu se vyjadřuje Martin Machovec.

Inspirován Tvarem č. 5 pozvedá svůj hlas na obranu metafory Zdeněk Horner v rubrice Zasláno.

Své pověstné diagnózy umělců obhajuje v diskusi s články Petra Krále a Lukáše Neumanna Norbert Holub.

Fama z pera Petra Janečka pokračuje ve svém triumfálním tažení již čtvrtou částí; zatímco v rubrice Zvěd neúnavní biologové poodhalují další nečekané souvislosti mezi světem lidí a přírodou (nejste-li si jisti, zda jsou bakterie ješitné a jestli v přírodě existuje reklama, přečtete si Tvar).

Beletristické stránky více než z poloviny pokrývá ukázka z románu Ondřeje Macury s pracovním názvem Netopýři. Ani tentokrát nechybí román v dopisech Mezi továrníky, který se sebevražednou otevřeností odhaluje nejjemnější myšlenková a citová hnutí dvou velkokapitalistů v mezní situaci, a nezklamou ani stručné a úderné verše Kamily Hegerové.

Do Výlovu se pustil Michal Škrabal, ulovil si Jaroslava Hubeného Cestu za zrcadlemJinou zemi Radima Kleknera Urobora Vojtěcha Němce.

Závěrečná dávka recenzí:
Lenka Kalinová: Společenské proměny v čase socialistického experimentu. K sociálním dějinám (rec. Jan Randák)
Ladislav Novák: Malý slovník naučný (rec. Karel Kolařík)
Peter Høeg: Až nadejde čas (rec. Martin Hrdina)
Ian McEwan: Na Chesilské pláži (rec. Jan Jurek)
Čan: Básně (rec. Jiří Staněk)
Simon Schama: Krajina a paměť (rec. Igor Fic)
Miroslav Černý: Kámen Kondora (rec. Ivo Harák)

V rubrice paTvar Jakub Grombíř kroutí hlavou nad podivuhodnou knihou Karla Shawa To je skandál!Zlá ovce, které se už v minulém čísle začalo „z lesa ozývat“, opět dostává od Michala Jareše kapky. No, spíš kapičky... A Václav Bidlo se ve svém pravidelném fejetonu trápí daňovým přiznáním.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz