Tvar 13/2009

25. 6. 2009
Tvar13-2009.jpg

Třinácté (poslední předprázdninové) číslo literárního obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s výtvarníkem Pavlem Brázdou, celé číslo doprovázejí jeho obrazy. 

Dvakrát byla recenzována kniha Pavla Ctibora Silentbloky (rec. Miloslav Topinka a Jakub Vaníček).
Pavel Janoušek se zaobírá novou prózou Petry Soukupové Zmizet.

Jednu otázku o důvodech ukončení tradice překladatelských táborů položil Tvar Pavlu Kotrlovi, jednomu z organizátorů. 

Druhou částí pokračuje Proč právě on?, literárně historická studie Pavly Kreuzigerové o Václavu Černém. 

O knize, věnované divadelním textům z terezínského ghetta editorky Lisy Peschel (ukázky přinesl Tvar v loňském roce před vydáním), píše Radka Denemarková. 

Libor Vodička polemizuje s recenzí Jakuba Chrobáka.

O tom, jak se spisovatelé zasloužili o stát (Kurdistán), píše spisovatelka Jana Červenková – jedno z tvrzení zde obsažených ovšem ihned na téže stránce dementuje Lubor Kasal, zatímco Svatava Antošová se ve svém sloupku pokouší domyslet aplikaci taktik z obchodních řetězců Albert v obchodních řetězcích Kanzelsberger. Na následující straně tatáž Svatava Antošová pokračuje v sérii reportáží z místních knihoven – tentokrát přišla na řadu knihovna Jičín. Ján Chovanec napsal článek o 19. festivalu spisovatelů, který nedávno proběhl v Praze. 

Don Quijote slaví další triumf a přítmí zámeckých knihoven vyvrhlo obrázky nikoliv mystických potvor, jak jsme uvyklí, nýbrž technických vynálezů z Tiskového orgánu c. k. šoférů a vzduchoplavců. 

V beletrii najdeme povídku Svatá Ludmila od Yvety Shanfeldové, a nové vydání Továrny na absolutno, „dílny“ pro mladé a nezavedené adepty poezie (Vypracoval kontr. Chrobak Mgr., odštěpny zavod Ostrava).

Původcem Výlovu je Michal Škrabal, lovil Příručku nakladatelského redaktora Dagmar Magincové, knihu Rabín a duch moru Blanky Jehlíkové a prózu Michaela Gatese Gilla Jak mi Starbucks zachránil život. 

Recenze:
Vitold Gombrowicz: Posedlí (rec. Jiří Koten)
Christophe Donner: Král bez zítřka (rec. Veronika Košnarová)
Stanislav Vávra (ed.): Libeňští psychici.Sborník básnických a prozaických textů z let 1945–1959 (rec. Eva Klíčová)
Bohumil Fořt: Teorie vyprávění v kontextu Pražské školy (rec. Vladimír Trpka)
Roman Kníže: Zvolání do mlhy (rec. Ivo Harák)
Wolfgang Iser: Jak se dělá teorie (rec. Aleš Haman)
Dalibor Tureček (ed.): Národní literatura a komparatistika (rec. Martin Poch)
Jiří Kukaň: Přechody ztracených řek (rec. Vladislav Reisinger)


PaTvar se kochá knihou Radovana Krátkého Pojďte s námi dělat satiru, satirická Zlá ovce nechápe anketu Kniha mého srdce a Poslední roztýlení nastane u hrobu Karla Havlíčka Borovského. 

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz