Tvar 16/2009

1. 10. 2009
Tvar16-2009.jpg

Šestnácté číslo Tvaru zahajuje rozhovor s fyzikem a básníkem Pavlem Ctiborem, který po delší době překvapil podivuhodnou knihou Silentbloky. V beletristické části jsou pak ukázky z jeho novějších textů. 

Dvojrecenze je věnována knize Ivana Matouška Oslava (rec. Aleš Haman a Božena Správcová), Pavel Janoušek ve své pravidelné rubrice hodnotí knihu české Vietnamky Lan Pham Thi Bílej kůň, žlutej drak

Jednu otázku položil Tvar Aleši Knappovi, zajímal se o důvody jeho iniciativy za zrušení překladatelské anticeny Skřipec. 

O tom, zda existuje básnické myšlení, rozjímá ve své eseji Jakub Řehák. Oblíbená rubrika Ejhle slovo vytahuje na světlo podivuhodný termín „rekorytarizace“. Sloupek napsala Svatava Antošová, týká se celostátní akce „Knihovna mého srdce“.

Neustálé nesouhlasné pošťuchování konečně přimělo literárního historika a kritika Karla Pioreckého, aby zformuloval své Desatero „militantní kritiky“. Najdete ho zabudované do článku s názvem Krize literární polemiky? Literární kritiky se týká i stať Jakuba Chrobáka, která zazněla na nedávné konferenci na toto téma v Opavě. 

Méně vypjaté téma zvolil Ivo Fencl, když napsal o podivných nelogičnostech v Dumasových Třech mušketýrech

Proč je dobré umět číst, se tentokrát dovíme od Jakuba Nováka, učitele fyziky a matematiky. 

V seriálu Svatavy Antošové o knihovnách přichází na řadu Knihovna města Plzně.

O blbosti, která už kvete, si neodpustila utrousit poznámku Božena Správcová, neutralizují to (alespoň v rámci Tvaru) stálice: obrázky ze zámeckých knihoven od Luboše AntonínaAutor Quijota Ivan Matoušek a Francouzské okno Ladislavy Chateau.

Na řadu přichází beletrie: vedle zmiňovaného Pavla Ctibora si můžeme počíst v infernálních povídkách Hany Lundiakové.

Výlovu se zhostila Svatava Antošová, píše o Skrytých vrstvách Jaroslava Balvína ml. 

Recenze:
Viola Fischerová: Domek na vinici (rec. Petr Šimek)
Anne Enrightová: Shledání (rec. Pavel Horký)
Vladimír Binar: Hlava žáru (rec. Klára Kapráňová)
Petr Rákos: Korvína čili Kniha o havranech (rec. Klára Soukupová)
Robert Service: Soudruzi. Světové dějiny komunismu (rec. Tomáš Kavka)
Ondřej Macura: Netopýři (rec. Erik Gilk)
Jon Fosse: Mámení (rec. Jakub Grombíř)
Lukasz Debski: Café Szafé (rec. Ján Chovanec)


paTvaru, rubrice, která se zabývá literárními zmetky, se zmocnil Jakub Grombíř, aby napsal o knize Rudolfa Vlasáka Židáček Leo. A už tu máme VýročíPoslední rozptýlení a Zlou ovci, přemítající o populační explozi. 

Za výtvarný doprovod tohoto čísla děkujeme Evě Krhutové, za fotografie Martinu Vlčkovi.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz