Tvar 18/2009

29. 10. 2009
Tvar18-2009.jpg

Osmnácté číslo časopisu Tvar zahajuje rozhovor s Milanem Urzou, mladým básníkem a hudebníkem. Z jeho dosud nevydané prózy Jeremiášův vztek je ukázka v zadní části Tvaru.

Dvojrecenzi je podrobena korespondence Jaroslava Durycha Listy drahým (rec. Petr Hora a Kamila Přikrylová).

Pavel Janoušek se kriticky zaobírá prozaickou knihou Stanislava Berana Hliněné dnyJednu otázku položil Tvar Jiřímu Peňásovi, od října vedoucímu redaktorovi kulturní rubriky Lidových novin.

Ohlédnutí za Janem Řezáčem připravil Aleš Haman.

O veřejném statku a veřejném prostoru uvažuje na základě poslechu rozhlasového rozhovoru s Václavem Bělohradským Lubor Kasal.

Osudy Michala Mareše, podivuhodné postavy české poválečné žurnalistiky, se staly předmětem zkoumání literárního historika Michala Jareše. Několik dokumentů svědčící o době i o tomto novináři přináší Tvar na straně 6 a  7. Dokumentární je i příspěvek Aleny Wagnerové, které při pátrání v archivech nečekaně vyvstal před očima příběh jednoho člověka zachycený prostřednictvím jeho dopravních přestupků. Ne zcela známou historií se zabývá také článek Lisy Peschel o čtenářském a diskusním klubu v terezínském ghettu.

Nad obrazy středověku ve filmech ve své stati uvažuje Petr Kopal.

Hrdinkou ankety o tom, proč je dobré umět číst, je tentokrát Stáňa Svítková, cestovatelka. 

Další částí pokračuje také anketa o pohádkách, se svým zásadním dětským setkáním s pohádkou se svěřuje básník Jiří StaněkBožena Správcová a kritik Jiří Zizler.

Svatava Antošová pokračuje v sérii reportáží z knihoven, nyní přišla na řadu Městská knihovna Veselí nad Lužnicí a Městská knihovna Kynšperk nad Ohří.

Smrtí se zabývá Ladislava Chateau v rámci pravidelných francouzských aktualit, Michal Škrabal poukazuje na slovo matjes. Rybí tematika probleskne také v jeho Výlovu, tentokrát z Toulcova dvora.

Obrázky ze zámeckých knihoven, které pro Tvar připravuje Luboš Antonín, jsou opět trochu alchymistické. „Nikdy nevytvoříš jednotu z ostatních věcí, pokud předtím sám nedosáhneš jednoty!“

Pokud jde o beletrii, vedle zmíněné Urzovy prózy lze se pokochat poezií Jany Šilerové a Radka Fridricha.

Recenze:
Dorrit Cohnová: Co dělá fikci fikcí (rec. Veronika Košnarová)
Ondřej Fibich – Iva Řandová: Nebe studánek I. Pověstné prameny Šumavy, Pošumaví a Jihozápadních Čech (rec. Ivo Harák)
Josef Jedlička: České typy a jiné eseje (rec. Tomáš Bojar)
Anthony Browne: Úprk rozumu (rec. Martin Malenovský)
 Arnošt Lustig: Eseje (rec. Martin Skýpala)
Albrecht Hagemann: Fidel Castro (rec. Jakub Vaníček)
Brane Mozetič: Andělé (rec. Hana Mžourková)
Eva Oubramová: Co zbývá (rec. Jan Hejk)

PaTvar (Alexej Pludek: Tudy chodíval Ječmínek), Zlá ovce a Vlaďčino Poslední rozptýlení.

 

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz