Tvar 21/2009

10. 12. 2009
Tvar21-2009.jpg

Jednadvacáté, tedy poslední letošní číslo literárního obtýdeníku Tvar přináší rozhovor s tiskařským šotkem. Šotka vypodobnilo i několik výtvarníků (Viktorie Rybáková, Vít Ondráček, Pavel Kreml a Martin Tomášek), zasvěcený článek o životě a díle tiskařského šotka napsal pod názvem Malé škodlivé bytí šéfredaktor Psího vína, básník a tiskař Petr Štengl.

Dvakrát je recenzován titul Ivy Frühlingové Příběhy modelek (rec. Michal Škrabal a Hana Lundiaková), Příběhy o lásce Michala Viewegha hodnotí ve své pravidelné rubrice Pavel Janoušek.

Na otázku Tvaru (kde by chtěla být pohřbena) odpovídá Vlaďka Kuchtová, autorka seriálu o hrobech a náhrobcích českých literátů, který se v letošním roce objevoval na poslední stránce.

Za dobrou práci jsme zahráli Karle ErbovéZasláno zaslal Michal Černík, poznámku k výslovnosti OIKOYMENH Vít Slíva.

Ejhle slovo (osyka) našel a okomentoval Michal Škrabal, závěrečné číslo ankety K čemu je vám dobré umět číst patří Elišce a Jeníkovi, jejichž přemítání zaznamenal Pavel Novotný. Sloupek Svatavy Antošové se týká EKG, glosy Patrika Linharta pod souhrnným názvem Haló, tady čistička pak všeho možného.

Zlá ovce nechala v mimořádném vstupu nahlédnout hluboko do svého soukromí, na 32 políčkách s ní od začátku do konce prožijeme celé jedno psychoanalytické sezení (resp. ležení). Kdysi stačil divan u Freuda, to je název zamyšlení Ladislavy Chateau nad projektem Kvalita, který si klade za cíl vytvořit systém hodnocení výsledků během vzdělávání. Ladislavino pravidelné Francouzské okno je pak věnováno jídlu.

V tomto čísle je také závěrečná část ankety Moje pohádka, ve které se spisovatelé zamýšlejí nad pohádkou, která je v dětství obzvlášť fascinovala. Setkáme se s pohádkami Vladislava Reisingera, Martiny Komárkové, Ondřeje Macury, Petra Hrušky a Milana Urzy.

Stať rekapitulující 20 let existence nakladatelství Paseka pro Tvar napsal Zdenko Pavelka, starý židovský rok bilancuje v rámci nepravidelné rubriky polských aktualit Štěpán Balík.

Jan Štolba polemizuje s recenzí Radka Fridricha na Arénu Pegas Pavla Petra.

Obrázky z přítmí zámeckých knihoven jsou po sérii potvor v minulých číslech zalidněny rytinami antických bohů a bohyň a tvoří tak v rámci tohoto čísla jakousi oázu klidu a útěšného spočinutí.

Jednadvacátou částí se uzavírá Autor Quijota Ivan Matoušek. Vale.

Beletristická část je zahemžena šotky, písňovými texty Pavla Novotného, a také poemou Zlatobýl (s texty populární hudby též související) z dílny literární celebrity těchto dní, Lam Panty. Také je zde možno číst nekrolog Jaromíra Hořce a ďábelský Výlov Michala Jareše. Porybný se do úlovků pustil s vervou hodnou lepší věci, chlupy (resp. šupiny) lítají ze sbírek Pozdní vyznání Marie RivaiPříšeří se Radka LehkoživaSvěcení podstatných slov Václava DaňkaVe spánku sluncem jsi voněl Pavla PetraRuce Goliášovy/Ruce Davidovy Miloše HoranskéhoZelená bříza/ Zpěvy pro otce a Obrazy/ Krajiny/ Hry Jana Riedlbaucha a Poniklec Vladimíra Stibora.

Recenze:
Eva Hauserová: Cvokyně (rec. Eva Klíčová)
Sü ‚Č΄-mo: Píseň spadaného listí (rec. Zdenka Heřmanová)
Vlaďka Vokurková-Košková: Dny blízké odpovědi (rec. Simona Martínková-Racková)
Jan Králík (ed.): Každý den s češtinou (rec. Gabriel Pleska)
Antoine Compangnon: Démon teorie. Literatura a běžné myšlení (rec. Martin Poch)
Josef Kostohryz: Básně. Povídky a jiné prózy (rec. Eva Škamlová)
Anica Jenski: Dnes půjdu za ženu (rec. Ivo Harák)
Nick Cave: Smrt Zajdy Munroa (rec. Jarmila Křenková)

PaTvar ústy Iva Fencla vítá knižní vydání filmového scénáře kultovního MrazíkaZlá ovce má vánoční problém a poslední Poslední rozptýlení se odehrává nad náhrobkem Járy Cimrmana.

 

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz