Tvar 11/2011

26. 5. 2011
Tvar 11-2011.jpg

Jedenácté číslo zahajuje rozhovor s básníkem Vítem Janotou, jemuž nedávno vyšla poema s názvem Jen třídit odpad nestačí. Rozhovor je v beletristické části Tvaru doplněn ukázkou z jeho nového rukopisu.

Dvojrecenze je věnována knize Botha Strauße Lži Šero Bydlení (rec. Štěpán Zbytovský a Wanda Heinrichová), 969 slov Pavla Janouška o próze, tentokrát docela přísných, schytal Boletus arcanus Miloše Urbana.

Jednu otázku Tvar položil Romanu Martincovi, koordinátorovi výzkumného projektu Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR, a byl nejen vrchovatě poučen, ale mezi řádky i po zásluze pokárán za svou zpozdilost a naivitu.

Nová nepravidelná rubrika V kravíně myšlenek Tomáše Tupého se věnuje překladům všelijakých veřejně dostupných textů z češtiny do češtiny. Nyní došlo na svižnou glosu Petra Kamberského z Lidových novin.

Článek Karla Pazourka mile překračuje hranice oborů a klade vedle sebe zdánlivě protikladné entity: báseň a matematickou slovní úlohu. Na poměrně krátké ploše se mu daří několik věcí najednou – vzdát hold básni, vzdát hold matematické slovní úloze, pobavit citáty z textů, které jsou spojením obého, a ještě cudně zaprotestovat proti trendu ulehčování učiva žákům.

Na následující stránce se zase Pavel Novotný poněkud fušuje do fyziky, resp. shrnuje svá pozorování fušérů mnohem zapálenějších a romantičtějších, než je on sám, totiž masivní internetový cvrkot mezi vynálezci perpetua mobile.

Na všech sloupích se objevuje záhadný nápis NASÁPÁNO DĚTI, v anketě Dalibora Demela Co si tak jako píšete? odpovídá Mnislav Zelený-Atapana.

Jiří Rambousek ve své rubrice Opravna opouští omyly Václava Černého a bere do rukou memoáry filozofa a matematika Arnošta Kolmana Zaslepená generace – Paměti starého bolševika.

Svatava Antošová se zamýšlí nad knihou Naomi Kleinové Šoková doktrína. Vzestup kalamitního kapitalismu. Dvojstrana je vhodně doplněna sloupkem Rodinné řetězce. Usměvavá cenzura a převyprávěcí trend. a také článkem Boženy Správcové Dilia to s vámi myslí dobře. Negramotní hlupáci, řaďte se, bude svačinka!

Na svých místech jsou stálé rubriky jako Čistička  Patrika Linharta, Jak ses měla, Heleno? Pavla NovotnéhoEjhle slovo!, Obrázky z přítmí zámeckých knihoven Luboše AntonínaFrancouzské okno Ladislavy ChateauVyvření struktur Jakuba VaníčkaRobert Louis Stevenson Iva Fencla. Pokračuje (a chýlí se k závěru) i próza Jiřího Navrátila Temně rudé otěže.   

Blok věnovaný beletrii zdobí básně Ladislava SelepkaInky Machulkové, ne-básně Romana Kinkora a Víta Janoty, jakož i kratičké prózy Sáry Vybíralové.

Výlov vedla Wanda Heinrichová, glosuje Velásqueze Jaromíra Zeminy a Ornament masy Siegfrieda Kracauera.

Recenze:
Jan Lukavec: Zneklidňující svět zrcadel (rec. Lukáš Borovička)
Brian Michael Bendis: Daredvil – Muž beze strachu. Omnibus: kniha první (rec. Boris Hokr)
Ondřej Hložek: Tížiny (rec. Milan Šťastný)
Viktor Pelevin: Svatá kniha vlkodlaka (rec. Petr Motýl)
František Černý: Normalizace na pražské filozofické fakultě (rec. Ivo Harák)
Martin Reiner: Hubená stehna Twiggy (rec. Simona Martínková-Racková)
Jan Novák: Aljaška (rec. Alena Fialová)

Zlá ovce vzpomíná na to, jak pracovala v reklamní agentuře, a Mezi žánry se v podání Vlaďky Kuchtové objevuje pomník Elišky Krásnohorské na Karlově náměstí v Praze.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz