Tvar 6/2011

17. 3. 2011
Tvar 06-2011.jpg

Šesté číslo Tvaru (vycházející v době masopustní) je téměř celé věnováno jídlu. Inspirováno bylo obludným množstvím kuchařských receptů a „kulinaření“, valících se z médií, resp. potřebou podívat se na tento fenomén z různých stran a prozkoumat i jeho temná sklepení.
O to se snaží především esej Michala Janaty Trojí degradace jídla: Jíme, co nevíme a o několik stránek dále také článek Michaela Hausera Jídlo jako ztracený výbuch života. Na anketní otázku Jaký byl váš zásadní zážitek s jídlem a jak případně ovlivnil váš další život? odpovídají Stanislav Dvorský, Jaroslav Erik Frič, Petr Hrbáč, Jana Červenková, Vladislav Reisinger, Kateřina Kováčová, Ivan Matoušek a Petr Král. Úvahou Čím se kdo sytí přispěl Adam BorzičO jídle a nejídle píšou Kateřina a Pavel Ctiborovi. Článek Petra Janečka Pomluvy v zemi hojnosti se zaobírá jídlem v současném městském folklóru a je doplněn několika typickými ukázkami anekdot, pověstí a fám. Řád jídla vstoupil i do rubriky Vyvření struktur Jakuba Vaníčka, jídlo je námětem Obrázků z přítmí zámeckých knihovenHelena Skalická tentokrát Pavlu Novotnému vypráví (v cyklu Jak ses měla, Heleno?) „Třeba jak sme žrali ty psy.“ Ladislava Chateau komentuje loňské rozhodnutí UNESCO zařadit na seznam nehmotného kulturního dědictví také francouzské gastronomické umění.

Na beletristických stránkách je rozprostřena Miniantologie básní, kde se jí, úryvek z žabohlenní meditace po jedné svatební hostině D. Ž. Bora a výpisky o jídle ze Stanislava Komárka. O výtvarný doprovod se postaraly fotografie Daniela Šperla.

Z nejídelních částí Tvaru zmiňme dvojrecenzi na Soustředné kruhy Věry Linhartové (rec. Veronika Košnarová a Petr Král), recenzi Pavla Janouška na knihu Karla Buše Jsme tady s tebou, sloupek Gabriela PleskyOpravnu Jiřího RambouskaTemně rudé otěže Jiřího Navrátila (6. část), Cestu do pravěku během několika let (mravoličný článek Boženy Správcové) a prohlášení pracovníků ÚČL AV ČR k zvýšení DPH na knihy.

Výlov (požární nádrže) se postarala Wanda Heinrichová, komentuje výbor z básní Rainera Marii Rilkeho A já v plamenech a Zádumčivé plameny Hanse Arpa.

Recenze:
Jiří Dynka: Naučná stezka Olšanské hřbitovy (rec. Simona Martínková-Racková)
Nikolaj Terlecký: Don Kichot ze Sodomy (rec. Vladimír Novotný)
David G. Hochman: Omluva Julii (rec. Eva Škamlová)
Veronika Švandová: Světelný střep (rec. Miroslav Fišmeister)
Logos 1/2 2010 (rec. Vladislav Reisinger)
Jaromír Zemina: Via Artis, Via Vitae (rec. Jan Gabriel)
František Všetička: Garance grotesknosti. O umělecké tvorbě Romana Ráže (rec. Karel Komárek)
Ivan Wernisch: Nikam (rec. Božena Správcová)

Na poslední straně se opět vracíme k životu a dílu Roberta Louise Stevensona, které nám převyprávěl Ivo Fencl (tentokrát se zaobírá Ostrovem pokladů). Zlá ovce se po svém vyjadřuje k jídlu a důchodové reformě, rubrika Výročí připomíná narozeniny Pavla Ctibora a v rubrice Mezi žánry se dozvíte, jaká je kuchařka Zdeňka Trošky aplikovaná v praxi.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz