Tvar 8/2011

14. 4. 2011
Tvar 08-2011.jpg

Osmému číslu literárního časopisu Tvar vévodí rozhovor s historikem Petrem Čornejem, který připravil Milan Ducháček a Eduard Burget. Řeč je o různých pohledech na historii, o husitech, o popularizaci vědy, o mýtu tolerance v Evropě, rozčilování, o mizení a české krajině.

Dvojrecenze je věnována Gumovému betlému Jaroslava Kovandy (rec. Ivo Harák a Eva Klíčová).

Pavel Janoušek píše o Nerovnováze Jiřího Weinbergera.

O historii a kulturním významu Bukoviny referuje Radek Malý a o několik stránek dál publikuje pod názvem Ty tiché, německé rýmy rozsáhlou ukázku antologie ze svých překladů.

Článek Recenze jako bojové umění Boženy Správcové se vrací k úvahám Jana Jeřábka a Pavla Janouška, otištěných v minulém čísle. Také glosa Jana Jeřábka, reagující na zmíněný Janouškův článek, je k vidění hned na třetí stránce tohoto čísla.

Anketu mezi vydavateli audioknih připravil Michal Škrabal, o audioknihách si promluvil také v rozhovoru s nevidomým básníkem Petrem Hakenem.

Ukázku ze vzpomínkového textu Jana. Jana Nováka, básníka v letošním roce nominovaného na cenu Magnézia Litera, uvádí na straně 11 Petr Motýl, na svém místě je i  osmá část svérázného vyprávění Heleny Skalické, které si v přepisu Pavla Novotného od začátku roku stačilo vydobýt značný čtenářský ohlas.

Aktuality z francouzské kultury tentokrát připravila Zdena Šmídová – týká se francouzských oper na pražském festivalu Opera 2011, na své si přijdou i příznivci Čističky Patrika Linharta, sloupků Gabriely Plesky a filozofických úvah Jakuba Vaníčka (v tomto čísle se zamýšlí nad paradoxem poetismu).

Novela Jiřího Navrátila Temně rudé otěže se přehoupla do své druhé části, Kryštof, syn slavné spisovatelky se vydává do hlavního města, aby s ochotnickým souborem uvedl svou divadelní hru, a zároveň aby se poptal v nakladatelství Živý záhon po korekturách nového románu své nedávno zesnulé matky.

Jiří Rambousek se ve své Opravně i nyní věnuje Křiku Koruny české Jiřího Černého.

Z beletrie Tvar uvádí ukázku z připravované knihy Daniela Rušara Jaro kriplů, již zmíněnou ukázku z antologie poezie Bukoviny v překladu Radka Malého a krátký prozaický text Pavla Ctibora.

Výlov napsal Michal Jareš, vzal si na mušku jednak severské detektivky (Hypnotizéra Larse Keplera a Zimní oběť Monse Kallentofta), román Nemesis Jo Nesboa a také dva romány Joa Hilla (Černá krabice a  Rohy).

Recenze:
S.d.Ch.: Nouzové Imitatio Christi (rec. Petr Motýl)
Ilse Aichingoerová: Vrabec v hrsti (rec. Jan Gabriel)
Radim Vašinka: Vašinkovy básničky (rec. Lukáš Prokop)
Jean de Brunhoff: Příběh malého slona Babara (rec. Michaela Otterová)
Ladislav Jehlička: Křik Koruny svatováclavské (rec. Ivo Harák)
Jana Štroblová: Úzkost na kost (rec. Simona Martínková-Racková)
Lukáš Fasora: Dělník a měšťan. Vývoj jejich  vzájemných vztahů na příkladu šesti moravských měst 1870–1914 (rec. Tomáš Kavka)

Poslední strana přináší osmou část monografie Roberta Louise Stevensona od Iva Fencla, výročí, Zlá ovce čichá jaro a Mezi žánry se objevuje Jiří Skála.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz