Tvar 3/2007

8. 2. 2007
03TVAR_07.jpg

Třetí číslo literárního obtýdeníku Tvar přináší rozhovor s Tomášem T. Kůsem. “Příběh sbírky jsem chápal jako most, po němž je třeba dojít na druhou stranu řeky. A poezie je, když se ten most s vámi v jednu chvíli zhoupne, ale nespadne,” nabízí svou definici mladý básník. V beletristické části časopisu je otištěn též výběr z jeho básní.

Objektem dvojího kritického pohledu je kniha Jakuby Katalpy Je hlína k snědku? (rec. Jana Matějková a Jakub Grombíř).

Čtenářského deníku Aloise Burdy se tentokrát zmocnil androš Laďa, a pochvaluje si nad prózou ...a poslední kouř Jana Pelce.

Jednu otázku Tvar položil Adamu Borzičovi, mj. spoluzakladateli literární skupiny Fantasía.

Nad příručkou Pavla Dolejšího Maturujeme z českého jazyka si už poněkolikáté rve vlasy Vladimír Novotný – bohužel marně, příručce je to jedno, šťastně vyšla již posedmé a zřejmě ne naposled.

Literárněhistorický příspěvek se týká románu Ladislava Fukse Vévodkyně a kuchařka a jeho autorem je Erik Gilk. O ilustracích k dílu Julia Zeyera píše na následující dvojstraně Dita Křišťanová.

O dvou knihách, které v lednu vyšly ve Francii a zabývají se vyhlazováním Židů za druhé světové války, ale také tím, do jaké míry o tom spojenci věděli a co proti tomu (ne)dělali, informuje ve své pravidelné rubrice Ladislava Chateau.

V rubrice-anketě Chvála té písni, že mi zní odpovídá spisovatelka Radka Denemarková, Čtenářem poezie je Josef Straka.

O tom, jak se bere v džungli na hůl, je možno se dočíst ve fejetonu Romana Erbena, zatímco Jana Červenková zkoumá pozadí doktorských historek a anekdot v článku nazvaném Ne zas tolik k popukání.

Zuzana Zemanová se opět věnuje písňovým textům, tentokrát tématu tuláka v české pop-music 60. a 70. let.

Nad Loutkami i dělníky božími, románem F. X. Šaldy, se zamýšlí Hana Bednaříková.

Příběh prince, který toužil po zasvěcení do egyptských mysterií vynáší na světlo Luboš Antonín ve své pravidelné rubrice Z přítmí zámeckých knihoven.

V beletristické části Tvaru se vedle již zmíněných básní Tomáše T. Kůse můžeme setkat s básněmi Jana Brabce a dvěma povídkami Josefa Prokeše.

Výlov tentokrát připravil Lubor Kasal – z knih Miroslava Holuba, Kurta Vonneguta a Angely Lambertové, zatímco řádnou recenzní mašinérií prošly následující tituly: 
David Zábranský: Sabost pro každou jinou pláž. Poznámky o moři, smíchu a duchu doby (rec. Aleš Haman)
Chuck Palahniuk: Deník (rec. Jakub Kára)
Jan Bažant: Knihovna (rec. Erik Gilk)
Otakar Bystřina: Hanácká legenda; Otakar Bystřina a současná doba, česko-slovenské kolokvium (rec. Petr Hora)
Marina Cvetajevová: Umění a svědomí (rec. Zdeněk Mathauser)
Petr Voit: Encyklopedie knihy (rec. Petr Mašek)
Miroslav Nevrlý: Karpatské hry (rec. Jiří Janáček)

Hrdinkou rubriky paTvar je Maska smrti od Arnošta Vašíčka a nechybí ani fejeton Václava Bidla s názvem To chce úklid.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz