Tvar 1/2009

8. 1. 2009
Tvar+01-2009.jpg

První letošní číslo Tvaru je tu, otevřeno rozhovorem s českým prozaikem Ivanem Matouškem. Mimo jiné je v něm představen i nový Matouškův text, který  bude v letošním roce v Tvaru na pokračování uveřejňován. Jmenuje se Autor Quijota Ivan Matoušek a bude se s Lubošem Antonínem (oblíbeným zpravodajem Tvaru ze zámeckých knihoven) dělit o stranu 15.

Dvojrecenzí si prošla novela scénáristy Pavla Göbla Tichý společník (rec. Alena Fialová a Jana Matějková). Pavel Janoušek pak 969 slovy hodnotí knihu Josefa Formánka Mluviti pravdu. K názorům Jiřího Trávníčka se vyjadřuje Petr Král, na polemiku Ladislavy Chateau o Célinovi reaguje Anna Kareninová.

Jedna otázka je položena hned dvakrát, a sice Daliboru Demelovi a Pavlu Novotnému, organizátorům celoroční ankety Tvaru K čemu je vám dobré umět číst? První vlaštovku, čtenářské vyznání trenéra thajského boxu Mikiho, nalezneme o několik stránek dál.

Za dobrou práci hrajeme píseň Dvě krysy našly vejce.

Literární kritik Karel Piorecký navazuje na svůj článek z Tvaru 20/2008 (v němž se pokusil vymezit pojem „současná poezie“ a obhlédnout její kontext) Neúplným přehledem současné české poezie, lakonicky nazvaným Mezi útočištěm a útokem. Na konkrétních příkladech poetik některých autorů zde mapuje silné a slabé stránky těchto dvou proudů. Na první část této Pioreckého dvojdílné studie podrážděně reaguje Zdeněk Horner.

Sloupek Bez servítků Svatavy Antošové je tentokrát nezvykle tichý a kontemplativně depresivní.

Sochaře Miloslava Chlupáče připomíná několika osobními vzpomínkami a bohatým obrazovým materiálem Martin Langer.

Čtenářem poezie je jičínský básník a rocker Milan Urza.

Zbigniew Herbert a „květňáci“, to je téma literárně historické stati Petra Posledního, Kamila Přikrylová zase rozkrývá princip kruhu v prozaickém díle Jana Čepa.

Ladislava Chateau připomíná Marii-Olympe de Gouges, autorku Prohlášení žen a občanek, která v roce 1793 skončila pod gilotinou.

Beletrii zastupuje švédská autorka Gabriella Håkanssonová prózou Mozkoman (v překladu Anežky Kuzmičové) a básníci Petr Dapit a Josef Hrubý.

Výlovu se ujal Lubor Kasal – vylovil kupodivu počítačovou hru Fallout, shledávaje v ní jisté literární principy.

A recenze:
Milijenko Jergovič: Sarajevské Marlboro (rec. Jakub Chrobák)
Jakub Bělan: Stín, rozplyneš se (rec. Jakub Řehák)
Pavel Šrut: Lichožrouti (rec. Gabriel Pleska)
Mojca Kumerdej: Víc než žena (rec. Hana Mžourková)
Martin Ryšavý: Cesty na Sibiř (rec. Petr Šimák)
Martin Němec: Vana s výhledem (rec. Milan Jungmann)
Emil Bok: Milování na deštném polštáři (rec. Ivo Harák)
Vladimír Janovic: Jed v růži (rec. Jiří Staněk)

Obětí paTvaru Iva Fencla jest AngelikaZlé ovci oškubali kožíšek antičtí hrdinové a na místě, kde jsme byli uvyklí vídat fejeton Václava Bidla, se nyní nachází cyklus Vlaďky Kuchtové o náhrobcích pod názvem Poslední rozptýlení.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz