Tvar 4/2009

19. 2. 2009
Tvar04-2009.jpg

Čtvrté číslo literárního časopisu Tvar zahajuje rozhovor s Jaromírem Typltem ...a nadhled zraje v nedohlednu a fotografie sněhového děla v akci z cyklu Triumf vůle, jehož autorem je fotograf Šimon Pikous.

Dvojrecenzí prošla nová básnická sbírka Bohumily Grögerové Rukopis (rec. Ivo Harák a Michal Jareš), Pavel Janoušek ve své předsunuté recenzi hodnotí Volhu Karla Hynie.

Jiřímu Trávníčkovi odpovídá Petr Král, o nepochopitelném vystěhování Českého muzea výtvarných umění z Husovy ulice informuje Jitka Kadlecová. Nepotěší ani poznámka Boženy Správcové, která se zabývá dopadem systému impaktovaných časopisů na obsah časopisů jen tak obyčejně nevědecky literárních.

Petr Pavlovský píše o projektu českého rozhlasu 9x Ferdinand VaněkDita Křišťanová nabízí literárně historickou stať o Juliu Zeyerovi. O pár stránek dál je k přečtení studie Erika Gilka na téma Židé v prozaických dílech Ladislava Fukse. 120. výročí narození Ludwiga Windera připomíná Jindra Broukalová, devadesátiny Miroslava Zikmunda pak Martin Langer. Šestou částí končí cyklus interpretací próz Ireny Douskové od Milana Exnera.

Anketa K čemu je dobré umět číst? pokračuje výpovědí vrátného Miloslava Lelka, sloupek Svatavy Antošové je naplněn pohádkou o Balastovi Balastovičovi Balastovovi.

Zahraniční aktuality zajistili Ladislava Chateau a Ondřej Vimr.

Stálice mezi tvarovskými rubrikami – Obrázky z přítmí zámeckých knihoven Luboše Antonína a Důmyslného rytíře Ivana Matouška doplňuje i rubrika zbrusu nová – Z modrého baru. Klade si za cíl monitorovat a komentovat okoloběžící literární časopisy. Tentokrát se o ně podělili Božena Správcová (A2, Literární noviny, Host a Psí víno) a Michal Škrabal (Grand Biblio).

V beletristické části Tvaru je ukázka z prózy Petra Krále a tři nové texty Víta Kremličky.

Výlov vedla Anna Cermanová – glosována je povídka Hannah Armina Müllera-Stahla a Mugle/Mugl Reného Daumala.

Recenze:
Haruki Murakami: Konec světa (rec. Jan Jurek)
Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky (rec. Michal Škrabal)
Olga Tokarczuková: Anna In v hrobech světa (rec. Petr Šimák)
Lenka Uhlířová – Jiří Stach: Velká cesta MALÉHO PÁNA (rec. Igor Fic)
Siegfried Kracauer: Ornament masy (rec. Michal Topor)
Pavel Renčín: Městské války I – Zlatý kříž (rec. Erik Gilk)
Zeno Kaprál: Hrubá mezihra (rec. Jakub Chrobák)
Michal Hvorecký: Pastierský list (rec. Ján Chovanec)

Zbývá paTvar (Zelená paruka), Zlá ovce a Poslední rozptýlení Vlaďky Kuchtové.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz