Tvar 6/2009

19. 3. 2009
Tvar06-2009.jpg

Šesté číslo literárního obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s prozaikem Tomášem Zmeškalem, v beletristické části Tvaru najdeme též jeho povídku.

Dvojrecenzi byla podrobena básnická sbírka Vladimíry Čerepkové (rec. Jakub Chrobák a Michal Jareš), tématem recenze Pavla Janouška se stala Veronika vražednice Ladislava Mušky.

Jedna otázka směřuje Liboru Dvořákovi a týká se ruské literatury.

Stránka je doplněna Zahráním za dobrou práci (ministru kultury ČR) a zaslaným Otevřeným dopisem Obce spisovatelů (témuž).

Gabriel Pleska ve svém sloupku oprašuje čamaru a Pavel Janoušek zveřejňuje první část svých kontraúvah o dnešní pedagogické revoluci Didaktici všech českých zemí, spojte se! K tématu didaktiky, konkrétně výuky českého jazyka a literatury, se váže také anketa mezi vysokoškolskými pedagogy, kteří nejen budoucí středoškolské učitele literatury školí, ale zároveň (v podobě uchazečů o studium) mají celkem dobrý přehled o výsledcích jejich snažení.

Ejhle slovo objevila v proudu dní Svatava Antošová, celoroční anketa Občas neškodí vrátit se úplně na začátek aneb K čemu je vám dobré umět číst? pokračuje výpovědí pana Příhody (připravil Dalibor Demel).

Ladislava Chateau v rámci svého Francouzského okna referuje o pařížské výstavě Emil Nolde, la rétrospective;Čtenářem poezie v režii Svatavy Antošové je básník a vinař Pavel Kukal.

Literární historie je zastoupena první částí dvoudílné statě Pavly Kreuzigerové o Václavu Černém Proč právě on?

Ohlédnutí za nedávno zesnulým překladatelem a básníkem Janem Vladislavem připravil Michal Jareš, součástí vzpomínkového bloku je také úryvek z nepublikovaného rozhovoru Petra Kotyka.

Z přítmí zámeckých knihoven Luboše Antonína tentokrát vylezli draci, zatímco statečný Quijote bojuje se začarovaným Maurem a hlasování o sedle a postroji končí hromadnou rvačkou.

Poetické stránky Tvaru hostí šest slovinských básníků a jednoho bulharského, pohár prózy je naplněn již zmiňovanou povídkou Tomáše Zmeškala (Šaty).

Výlov vedl Lubor Kasal – glosoval Zastavení v hloubce času Jany WitthedovéSborník prací 7. ročníku Literární a výtvarné soutěže o cenu prof. Antonína VoráčkaOsobnost a dílo Viléma Závady v bibliografických datech Ivy Málkové a Daniela Řeháka a nakonec ještě Životy záletných dam Pierra de Bourdeille.

Pravidelná recenzní rubrika je obsazena těmito tituly:
Antologie současné ukrajinské povídky (rec. Alexej Sevruk)
Olga Tokarczuková: Běguni (rec. Martin Malenovský)
Radek Malý: Malá tma (rec. Karel Piorecký)
Michal Ajvaz: Cesta na jih (rec. Veronika Košnarová)
Josef Hrdlička: Obrazy světa v české literatuře (rec. Aleš Haman)
Bára Gregorová: Kámen – hora – papír (rec. Jana Matějková)
Helene Uri: Ti nejlepší z nás (rec. Anna Cermanová)
Balla: Cudzí (rec. Ján Chovanec).

Z rubriky Oznámení upozorňujeme alespoň na ohlášenou veřejnou rozpravu mezi Petrem Králem a Jiřím Trávníčkem, která se uskuteční 8. dubna večer v posluchárně č. 200 na FF UK, moderovat ji bude Petr A. Bílek.

PaTvar se zaobírá legendární knihou Svéhlavička ženuškou, literárním to pokleskem Elišky KrásnohorskéZlá ovce vstoupila do pohádky a Poslední rozptýlení krouží kolem života, díla a náhrobku Jindřicha Štyrského.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz