Tvar 8/2009

16. 4. 2009
Tvar08-2009.jpg

Osmé číslo literárního časopisu Tvar přináší rozhovor s básníkem Vladislavem Reisingerem, doplněný v příslušné části časopisu též ukázkami z poezie tohoto autora.

Dvakrát se Tvar zaobírá knihou Ivana Wernische Kominické lodě, kterou nedávno vydalo nakladatelství Druhé město (rec. Božena Správcová a Michal Jareš).

Pavel Janoušek ve své rubrice, zaměřené na současnou českou prózu, hodnotí Svatého démona Pavla Brycze.

Jednu otázku Tvar položil Radkovi FridrichoviLiterární život připomíná tyto akce: křest knihy Clary Janésové Oféliin hlas, Veřejnou rozpravu mezi Petrem Králem a Jiřím Trávníčkem, Literární šleh v budějovickém SUDu a čtení Jakuba Čermáka v Dobré čajovně v Teplicích.

Sloupek Gabriela Plesky stepuje na hranici měsíce daní a měsíce knihy, v rubrice Ejhle slovo se Michal Škrabal pokouší vyprostit z křížovek pověstné tlo.

Divoké reakce už v korekturách způsobil článek Jakuba Vaníčka Krize? Kritika? Dějiny? Neklidný je svým způsobem i esej Milana Valacha Chvála intolerance. (Oba články jsou doplněny Výpisky z FXŠ).

Anketa na pokračování K čemu je vám dobré umět číst?, o jejíž přípravu se dělí Dalibor Demel Pavel Novotný, pokračuje odpovědí Annette Kriegerové, manažerky německého nakladatelství.

O audioknihách napsal Petr Pavlovskýčtenářkou poezie je tentokrát Jana Matějková.

V tomto čísle také zahajuje Svatava Antošová své putování po veřejných knihovnách – a to v Brandýse nad Labem a Staré Boleslavi.

Článkem Richarda Změlíka Tvar alespoň trochu připomíná desáté výročí úmrtí Vladimíra Macury. Patnáctá stránka je tradičně zasvěcena Autorovi Quijota Ivanu Matouškovi a Obrázkům z přítmí zámeckých knihoven Luboše Antonína, z dalších pravidelností nechybí Francouzské okno Ladislavy Chateau.

Z beletrie možno číst, kromě zmíněné poezie Vladislava Reisingera, též verše Lenky Juráčkové a další pokračování básnické dílny Továrna na absolutno, kde dosud nezavedené a začínající poety trénuje obávaný kontrolor Bc. Vitold Ljaguška.

Při Výlovu hostovala Ladislava Chateau, a toto jsou její sólokapři: Marie Švermová: Vzpomínky, Rusko plné křížů Alexandra N. Jakovleva a Vzpomínání Dagmar Steinové.

Rozsáhlejšího kritického ohlasu se dostalo těmto knihám:
Daniel Vojtěch: Vášeň a ideál (rec. Michal Topor)
Zdeněk Němeček: Tvrdá země (rec. Vladimír Trpka)
Adam Borzič, Kamil Bouška, Petr Řehák: Fantasía (rec. Karel Piorecký)
Arnošt Vaněček: Vor medúzy (rec. Aleš Haman)
Josef Vojvodík: Povrch, skrytost, ambivalence. Manýrismus, baroko a  (česká) avantgarda (rec. Veronika Košnarová)
Irena Štěpánová: Teréza Nováková (rec. Jaroslava Janáčková)
Petr Kotyk: Deset tisíc změn se znovu mění. Dno všeho vrchol prázdnoty. Rozhovory a promluvy českých literátů z let 1990-1995 (rec. Petr Šimák)
Miroslav Salava: Zabít se tiše (rec. Jan Hejk)

Zbývá paTvar, Zlá ovce, Výročí a Poslední rozptýlení.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz