2012

Skákal Klaus přes Bauhaus

nový seriál Petra Janečka o moderních podobách folkloru Za okraj literatury
 

Nové webové stránky Tvaru

Náš časopis po letech inovoval webové stránky. Rád bych, jakožto iniciátor tohoto počinu, při této příležitosti učinil pár poznámek.
 
Tvar 2/2012

Tvar 2/2012

V druhém letošním čísle Tvaru jsme se podívali na zoubek antikvariátům. Vybraným českým (a také moravskoslezským) antikvářům jsme položili čtyři zvídavé anketní otázky, tematicky laděné jsou i další materiály v čísle.
 

Je antikvariát v okresních poměrech vymírajícím druhem?
anketa mezi českými a moravskoslezskými antikváři

V době, kdy se na jedné straně ceny knih neustále zvyšují a na straně druhé slaví žně zejména výprodeje à la Levné knihy, jsou antikvariáty stále čímsi nezařaditelným. Pro někoho mohou být ušpiněným, starým místem, kde se zastavil čas a kam se stahují blázni, sběratelé a bezdomovci. Pro jiné jsou však antikvariáty stále místem, kde se neustále nalézají poklady, kde se loví neznámí živočichové (stačí si vzpomenout na Michala Ajvaze), kde se setkávají lidé, kteří by se jinak nestřetli.
 

Jan Gabriel: Listovat rozlohou

Antikvariáty se nejvíc podobají ostrovům. Vždy je možné v nich narazit na něco nečekaného, objevit knihu, o níž jsme i léta snili, ale kterou jsme nikdy neobrátili v ruce, vdechovat vůně i prach, připomínající občas dětské návštěvy půd či sklepů, které již samy o sobě představovaly dobrodružné výlety do neznáma, třebaže jsme se v nich často už cítili jako doma.
 

Miroslav Fišmeister: I když to byl Balboa

Osobitý abecední průvodce M. Fišmeistera po českých antikvariátech
 
Tvar 1/2012

Tvar 1/2012

První letošní číslo Tvaru otevírá rozhovor s mladým prozaikem Reném Vaňkem – a protože ukázka z jeho prózy byla otištěna nedávno, v čísle 20/2011, použili jsme alespoň Vaňkovy obrázky, o kterých se v rozhovoru také mluví, jako výtvarný doprovod tohoto čísla
 

Božena Správcová: Je čas?
Angažovanost jako projekt z bezradnosti

Ve Tvaru č. 15/2011 jsem se pokusila zformulovat své obavy z toho, že se veškeré dění na poli kulturním (a možná i jiném) odsouvá do jakýchsi hurá-kampaní a projektů, zatímco dlouhodobá soustavná práce zmírá na úbytě, případně se ohýbá a deformuje tak, aby se pod finanční deštník ně­které z aktuálně běžících kampaní také nějak vtěsnala.
 

Pavel Ctibor: Kraj podzimu v Minsku

Osobité autorovy zážitky z cest po Bělorusku a Litvě
 

Z korespondence Ivan Diviš – Petr Král

Dopis Ivana Diviše Petru Královi ze srpna 1984 a následná Králova odpověď
 
Stránka: 1.. 3 4 5

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz