Mezinárodní literární cena KONS / KONS International Literary Award 2013

26. 4. 2013
kons.jpg

pod patronací Tatjany Jamnikové, Barbary Korunové a Taji Krambergerové


Zdůvodnění ocenění:

S velkou radostí a vděkem udělujeme v roce 2013 historicky druhou Mezinárodní literární cenu KONS nikaragujské a salvadorské básnířce Claribel Alegríové. Za kromobyčejné privilegium považujeme skutečnost, že můžeme obdarovat osobnost, která toho udělala tolik pro poezii i pro své bližní. Ocenění jsme založily my, tři evropské básnířky, s obdobnými záměry, jež – jak jsme o tom pevně přesvědčeny – vedly životem a tvorbou i ji. Těmito záměry jsou: soustavná, vytrvalá a trpělivá snaha o to, vyrvat z řeky zapomnění fragmenty paměti svázané s každodenním i mimořádným usilováním jednotlivců i skupin o lepší život i vzdělání potomků.

Claribel Alegríová je v první řadě lidskou bytostí, a teprve poté básnířkou a vším ostatním. Její pestré angažované dílo čítající přes čtyřicet knih i četné další publikace samo o sobě napovídá tomu, že si prožila i přetrpěla mnohé. Od masakru venkovanů v jedné salvadorské vesnici, jehož se stala očitým svědkem ve věku pouhých sedmi let, přes zavraždění arcibiskupa Romera, smrt básníka Roquea Daltona i vlastní matky (v době, kdy žila v exilu) až po úmrtí milovaného manžela. Své životní strázně přitom dokázala vždy zpracovat v duchu následujících veršů: Žal mi nesluší, vtáhnu jej do života a on se vypaří. V poezii i próze, psané buď individuálně, nebo s manželem Darwinem J. Flakollem, jemně přetavuje svou osobní zkušenost v kolektivní – výsledkem je prozíravá, byť lidsky vřelá poetika, která v čtenáři rychle vyvolá nejhlubší emoce při současném přejímání významné historické i lidské zkušenosti. Soustavně rovněž podporovala mladší básníky, pokoušejíc se jim otevřít brány literatury.

Básníci píší pro sebe, jeden pro druhého i pro veřejnost. Slova těch ostatních, připomíná nám Adrienne Richová, jsou důležitá pro naše vlastní slova. A slova Claribel Alegríové – lyry splývající s hlasivkami –, která si našla cestu do Evropy i Slovinska, jakož i dalších slovanských zemí a jazyků, se nás dotýkají, oslovují nás a zůstávají s námi. Děkujeme vám, Claribel, za to, že jste nás spolu s Roquem Daltonem naučila, že se poezie neskládá jen ze slov

Jménem poroty Mezinárodní literární ceny KONS Vám upřímně blahopřejeme!

T. J., B. K., T. K.

 

Mezinárodní literární cenu KONS založily ze své osobní iniciativy tři slovinské básnířky, jež jsou současně majitelkami značky i stálými členkami poroty. Prostřednictvím tohoto ocenění si zakladatelky přejí upoutat pozornost k faktu, že i literatura má své místo ve společnosti, že se nevznáší mimo ni a že se poezie neskládá jen ze slov. Zároveň chtějí důrazně odmítnout pojetí, jež je v některých společnostech dosud pravidlem a podle něhož jsou básnířky značně znevýhodněny, dokud se nerozhodnou vzít osud do vlastních rukou. Mezinárodní literární cena KONS neoceňuje pouze literární dílo, leč spolu s tím i aktivní život jedinců ve svém celku, jejich angažování se ve prospěch společnosti, jejich všestranné snahy pro zlepšení sociálních poměrů, sociální spravedlnosti i obecných podmínek práce a kreativity. Poradci a podporovatelé ocenění pocházejí ze Slovinska i dalších zemí. Cena je udělována na nejrůznějších místech světa současně s pořádáním literárních událostí. Poprvé byla udělena 2. dubna 2011 v Pavlově domě (Pavlova hiša/Pavelhaus) v rakouské obci Potrna/Laafeld. Obdržel ji Iztok Osojnik (narozen 1951), slovinský básník, spisovatel, překladatel, organizátor a velmi otevřený i angažovaný člověk.

Mezinárodní literární cena KONS je věnována památce Srečko Kosovela, autora poetického cyklu KONS (konstruktivní duch, slovinskykonstruktivistični spirit-duh“).

Srečko Kosovel (1904–1926), básník se slovinské Tomaje, za svůj krátký život stvořil celou řadu literárních textů, které dodnes oslovují a inspirují veřejnost. Je třeba být aktivní, napsal básník, aktivní v myšlení, v cítění, v regeneraci, v práci atd., a rozvíjet ducha ve všech ohledech. Jeho sociálně a politicky citlivá tvorba se stala jednou ze základních referencí slovinské i evropské meziválečné poezie.


http://kons.webnode.com//

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz