Tvar 1/2010

8. 1. 2010
01-2010.jpg

První letošní číslo Tvaru (a tím i celý, již 20. ročník) zahajuje rozhovor s literárním kritikem a historikem Karlem Pioreckým – řeč je o nedávných bouřlivých polemikách, ale i o absenci a potřebě či nepotřebě uměleckého programu, o úrovni současné české kritiky apod.

Dvojrecenzi je podroben básnický výbor Ivana Diviše, který nedávno pod názvem Gejzír vydal Odeon. Recenzují Jiří Zizler a Igor Fic.

Pavel Janoušek se ve své pravidelné rubrice o 969 slovech zaobírá knihou Pátý rozměr Martina Vopěnky. Záslány byly i dvě polemické poznámky – Petr Král není spokojen s kulinářskými představami Ladislavy Chateau a Petr Štengl nesouhlasí s Janem Štolbou.

Od tohoto čísla také Tvar začíná otiskovat cyklus esejů – zahajuje jej Petr Král svým pojednáním o tom, jak se dělá báseň.

Lubor Kasal napsal článek Karle, brzdi! Adresátem je výše zmíněný kritik Karel Piorecký, který je hrdinou titulního rozhovoru. Tím se číslo začíná nečekaně komplikovat. Aby polemik nebylo málo, Jan Štolba se nesouhlasně vyjadřuje k vzpomínkovému článku Michala Černíka z listopadového čísla statí výmluvně nazvanou Bylo to právě naopak. O několik stránek dál se proti Ivu Fenclovi zastává Josefa Kuchynky alias Jiřího Meduly Jiří Rambousek.

Že myslí zveřejňování svého glosáře Haló tady čistička! vážně, dokládá Patrik Linhart již druhým jeho pokračováním.

Svatava Antošová našla a komentuje slovo „sladové víno“, které se jakýchsi daňových důvodů mělo stát krycím jménem pro pivo.

Rok 2009 v českém kulturním (a zvláště divadelním) prostředí ostře obhlíží Zdena Šmídová.

Z roku 2009 v Tvaru přetrvává seriál reportáží o knihovnách, který připravuje Svatava Antošová a rovněž Obrázky z přítmí zámeckých knihoven Luboše Antonína. Zcela nová je naopak filozoficky komentující rubrika Jakuba Vaníčka s názvem Vyvření struktur.

Nový je i opus na pokračování, loňského Autora Quijota Ivana Matouška vystřídala dosud nepublikovaná próza Josefa Kocourka (Kráska), již v archivu našel a edičně pro Tvar připravil Michal Jareš.

Na stránkách věnovaných beletrii je k přečtení poema Poutník od Michaela Lorence, povídka Vladislava Reisingera a básně v próze Marka Adamíka.

Osvědčená dvojice reportérů Dalibor DemelPavel Novotný, která po celý loňský rok znepokojovala občany otázkou K čemu je dobré umět číst?  se letos, v roce dvoustého výročí narození Karla Hynka Máchy, vypravila mezi lidi s ještě zapeklitějším dotazem: A co Mácha?

Výlovu se ujala Svatava Antošová, vylovila a glosuje knihy Zabiju Putina v Karlových Varech Iva Fencla a Válečníci, teroristé a jiní šílenci od Jana Rybáře.

Recenzovány jsou tyto tituly:
Jan Němec: Hra pro čtyři ruce (rec. Eva Klíčová)
Petr Poslední – Malgorzata Kowalczyková: Jákobův žebřík. (rec. Aleš Haman)
Marta Edith Holečková: Cesty českého katolického samizdatu 80. let (rec. Martin Machovec)
Lars Saabye Christensen: Beatles (rec. Ondřej Vimr)
Vilém Mathesius: Paměti a jiné rukopisy (rec. Michal Škrabal)
Petr Nikl: Niklův Blázníček (rec. Radek Malý)
Dušan Šimko: Esterházyho lokaj (rec. Ján Chovanec)
Pavel Kosatík – Michal Kolář: Jan Masaryk – pravdivý příběh  (rec. Andrea Chrobáková – Lněničková)

PaTvar napsal Ivo Fencl a věnuje se westernu Do poslední kapky krve F. G. UngeraZlá ovce kontempluje nad příbuznými a Poslední rozptýlení je věnováno Josefu Dobrovskému.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz