Tvar 16/2010

7. 10. 2010
16-2010.jpg

„Reagovat na každou totalitu,“ vyzývá v úvodním rozhovoru šestnáctého čísla Tvaru performer, básník a prozaik Milan Kozelka.

Dvojrecenze se zabývá knihou Herty Müllerové Cestovní pas (přeložila Radka Denemarková a recenzují Ondřej Sekal a Wanda Heinrichová).

Pavel Janoušek kritizuje Důkazy jejího života Markéty Hejkalové, Jednu otázku Tvar položil Janu Černému, jednomu ze zakladatelů Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ.

Společenskou angažovanost tohoto čísla vhodně doplňuje i fejeton Jakuba Chrobáka O picmoších, článek Michala Jareše Normalizace musí být permanentní aneb Až na zlaté dno zlatých šedesátých, a Nemilosrdný pohled za oponu Ivana O. Štampacha (pojednávající o knize Jana Kellera Tři sociální světy. Sociální struktura postindustriální společnosti.)

O poezii Richarda Caddela píše ve své studii Karel Kolařík, o avignonském divadelním festivalu referuje Petr Feyfar, o výtvarné tvorbě Güntera Grasse Aleš Knapp. Ivana Srbková připomíná  nedávno zesnulé literáty Ludvíka Kundera a Vladimíra Justla – a zmiňuje mj. jejich přínos k bulharsko-českým literárním vztahům.

Hudebně-literární festival Antropotyátr, který se chystá na druhou polovinu října v Ústí nad Labem, je předmětem krátkého rozhovoru Svatavy Antošové s Tomášem Čadou,  organizátorem festivalu a jinak též šéfredaktorem časopisu H_aluze. Sloupek do tohoto čísla napsal Gabriel Pleska – pojednává především o zastaralých metaforách.

Svým vlastním životem si kypí čistička Patrika Linharta, Jakub Vaníček rozvíjí polemiku s Georgem Blecherem, Ejhle slovo je Vechtr a Pavlovi Novotnému se tentokrát na otázku A co Mácha? dostalo odpovědi se skutečně transcendentním vzkazem nejen celému lidstvu, ale především všem básníkům.

Od Ladislavy Chateau se ještě dozvíme, zda francouzská literatura upadá či nikoliv, Luboš Antonín se svými starými obrázky zakotvil v Pompejích a z Modré slečny Josefa Kocourka v její třetí části začíná jít mráz po zádech.

Ten vydrží i při dosud nepublikované básni Karla Šebka (jíž Tvar decentně připomíná 15 let od básníkova záhadného zmizení), jakés takés pochopitelno se navrátí až s povídkami Toma Odpada.

Výlovu se zhostil Michal Jareš, glosuje Marginálie 2010 – sborník k stému výročí spolku českých bibliofilů, básnickou sbírku Luboše Majzlíka Karikatura zmije a Pamatuju od Marka Wolnera.

Recenze:
Petr Král a Prokop Voskovec: Zaprášené jeviště (rec. Jan Gabriel)
Alice Jedličková: Zkušenost prostoru (rec. Anežka Kuzmičová)
„O slušnou odměnu bude pečováno...“ Ekonomické souvislosti spisovatelské profese v české kultuře 19. a 20. století (eds. Tomáš Břeň a Pavel Janáček) (rec. Eva Klíčová)
Petr Koťátko: Wormsův svět (rec. Eva Škamlová)
Václav Malina: Druhý dech (rec. Vladimír Novotný)
Orhan Pamuk: Bílá pevnost (rec. Boris Hokr)
Alena Zemančíková: Mařenka a Čenda (rec. Gabriel Pleska)
Hana Pachtová: Adam a Ema (rec. Pavla Vašíčková)

PaTvar Iva Fencla načechrává veledílo Buffalo Bill. Černý přízrak. Zlá ovce rybaří, a Poslední rozptýlení poskytne náhrobek básníka Ivana Blatného.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz