Tvar 17/2010

21. 10. 2010
17-2010.jpg

Sedmnácté číslo Tvaru otevírá rozhovor Michala Jareše s literárním historikem Jaroslavem Medem, mj. autorem čerstvě vydané publikace Literární život ve stínu Mnichova (19381939); řeč je zejména o problematičnosti doby a postojů jednotlivých osobností, dotýká se bolavých míst v historii, na které bychom nejspíš všichni rádi zapomněli, např. štvanice na Karla Čapka. Rozhovor je doplněn ilustračními výpisky z dobových článků Jakuba Demla, Jana Zahradníčka, Jaroslava Durycha a Václava Renče.

Dvakrát jsou recenzovány Básně Jiřího Černohlávka (rec. Michal Jareš a Božena Správcová), Pavel Janoušek se ve své kritické rubrice potýká s Biomanželkou Michala Viewegha.

Zasláno Michala Novotného je reakcí na výroky Milana Kozelky v interview z minulého čísla, Martin Machovec odpovídá na naši otázku týkající se Egona Bondyho.

Nad Moorovým netypickým výkladem křesťanství uvažuje Ivan O. Štampach, Ejhle slovo: svíčkové báby.

Minirozhovor s Martinem Váchou, pořadatelem nonstop čtení, připravila Svatava Antošová, která je rovněž autorkou sloupku o Zarafestu. Irena Šťastná v rámci rubriky Literární život referuje o mezinárodním workshopu pro překladatele a básníky v Lublani, kterého se letos zúčastnila. Literární život je v tomto čísle zmíněn ještě dvakrát (křest monografie o Karlu Šiktancovi a večer o Egonu Bondym v PNP).

O eposech Josefa Holečka píše ve své studii Vendula Suchá, studie je o několik stran dále doplněna ukázkou z Holečkova eposu Danilo.

Freudovým životopisem a jeho autorem Michelem Onfrayem se zabývá Ladislava Chateau,

Knize Marie Langerové, Josefa Vojvodíka, Anji Tippnerové a Josefa Hrdličky Symboly obludností, mýty, jazyk a tabu české postavantgardy 40.–60. let věnuje pozornost Petr Král v článku „Diskursem“ proti myšlení.

Stálicí jsou glosy Patrika Linharta, celoroční anketa A co Mácha? i úvaha Jakuba Vaníčka, tentokrát na téma Změna v rukou umělců?

Vít Kremlička učinil poznámku O epigonech, velmi morbidní obrázek našel v přítmí zámeckých knihoven Luboš Antonín, a i novela Josefa Kocourka Modrá slečna, kterou Tvar otiskuje od září na pokračování,  se dostává do fáze katastrofy.

V tomto čísle je také pokračování občasné rubriky Vitolda Ljagušky Továrna na absolutno, dílny pro tzv. nezavedené básníky.

Petr Motýl Tvaru poskytl několik básní ze svého rukopisu Í.

Výlov provedl Ivo Fencl, zabývá se Sborníkem nezávislých foglarovců č. 2/2010, Stmíváním Stephanie Meyerové a Krátkým druhým životem Bree Tannerové.

Další recenze:
Asa Larssonová: Sluneční bouře (rec. Jan Dlask)
Gabriel Laub: Hovory s ptákem (rec. Erik Gilk)
J. H. Krchovský: Básně sebrané (rec. Vladislav Reisinger)
Anna Fárová: A pásly by se tam ovce... (rec. Gabriel Pleska)
Oldřich Mikulášek: Ztracený v poezii (rec. Jakub Flanderka)
Jaroslav Pížl: Adrenalin (rec. Aleš Haman)
Břetislav Ditrych: Umřel v stromě (rec. Simona Martínková – Racková)

paTvaru Bob Hurikán: Modrý běs pouště, Zlá ovce vidí vrány a Vlaďka Kuchtová píše o náhrobku Karla Čapka.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz