Tvar 13/2010

24. 6. 2010
13-2010.jpg

V Tvaru číslo 13 hovořila Svatava AntošováTomášem Řehákem, ředitelem Městské knihovny v Praze.

V rubrice Dvakrát se Jakub Flanderka a Eva Klíčová zamýšlejí nad knihou Jiřího Brabce Panství ideologie a moc literaturyPavel Janoušek recenzuje devíti sty šedesáti devíti slovy knihu Jiřího Kratochvila Femme fatale.

Jednu otázku Tvaru zodpovídá Michael March z Festivalu spisovatelů Praha a Pavel Janoušek píše nekrolog Za Františkem Černým.

Gabriel Pleska se inspiroval literárně-dramatickým festivalem Děti, čtete! a informuje o průběhu festivalu. Zároveň vyzpovídal některé nakladatele dětské literatury (Meander, Baobab, Brio a Brkola).

D. Ž. Bor nabízí Klíč k textům Alexandry Berkové.

Igor Fic uzavírá třetí částí svou studii o epické poezii Jiřího Veselského.

Jakub Vaníček se zamýšlí nad knihou ruského autora Dimitrije Gluchovského Metro 2033 a Ladislava Chateau ve svém Francouzském okně vzpomíná na vztah Ivana Sergejeviče Turgeněva k Francii. O několik stránek dál referuje o hře rakouského dramatika Felixe Mitterera Moje strašidlo. Článek doplňuje i podnětný minirozhovor se Stanislavem Zindulkou.

Patrik Linhart opět přijíždí s Čističkou a student Honza říká, že v jistém smyslu chápe Máj (připravil Pavel Novotný).

O konavém a nekonavém vidu hovoří v rubrice Ejhle, slovo Michal Škrabal a Svatava Antošová referuje o křtu knihy Údolí neklidu.

Kráska Josefa Kocourka v tomto čísle končí.

Luboš Antonín si v Přítmí zámeckých knihoven posvítil elektřinou.

Na stránkách věnovaných beletrii si přečtete verše skupiny Vůně vohně a texty Andreje Zacka, zajímavě je pak doplňují básně Pierra Reverdyho.

V rubrice Výlov náš redakční kolega Michal Škrabal glosuje tyto knihy: Witold Gombrowicz: Naše erotické drama, Jaroslav Balvín: Mácha. Deníky. Turistický průvodce, Stig Dagermann: Naše potřeba útěchy je neukojitelná.

Recenze:
František Čermák a kol: Slovník české frazeologie a idiomatiky I – IV (rec. Michal Škrabal)
Petr Šrámek ed.: Nebe – peklo – ráj. Tyglík české poezie pro děti 20. století (rec. Gabriel Pleska)
Karel Haloun – Lubomír Martínek: Otrava krve (elektronický rozhovor) (rec. Eva Škamlová)
Pavel Kohout: Cizinec a Krásná paní (rec. Aleš Haman)
Mona Ozoufová: Co prozrazuje román, 19. století mezi starým režimem a revolucí (rec. Tomáš Kavka)
Vzájemná korespondence Josefa Váchala a B. B. Buchlovana (rec. Vít Ondráček)

V rubrice PaTvar si Ivo Fencl všímá knihy Milana Kindla V síti, Zlá ovce hledá letní byt a Poslední rozptýlení patří Karlu Jaromíru Erbenovi.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz