Tvar 5/2010

5. 3. 2010
05-2010.jpg

Páté číslo literárního obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s kritikem a literárním publicistou Zdenkem Pavelkou – řeč se točí kolem všelijakých her.

V recenzní rubrice Dvakrát je pojednána trojice básnických sbírek Wisławy Szymborské Okamžik. Dvojtečka. Tady (recenzují Simona Martínková-Racková a Petr Král). Pavel Janoušek zas ve svém okénku, věnovaném kritice české prózy, hodnotí Ticho Davida Jana Žáka.

Jednu otázku Tvar položil Andře Konsteové, ředitelce Mezinárodního spisovatelského domu v Lotyšsku.

Poezie vs. informace, to je název eseje Ondřeje Buddeuse, na následující stránce je možné se setkat též s jeho poezií.

Úvahu o tom, zda internetová diskuse je, či není veřejný prostor, napsala Božena Správcová, sloupek Svatavy Antošové se mírně ironicky kochá Březnem, měsícem knihy.

O několik stran dál je další z knihovnických reportáží Svatavy Antošové, tentokrát z knihovny v Lokti, a fejeton „libeňského psychotika“ Stanislava Vávry Ilustrované balkóny.

Jakub Vaníček píše o Čevengurské literární revoluci, o vztahu k Máji a Máchovi v anketě Pavla Novotného a Dalibora Demela vypovídá antikvář Tomáš.

Glosátorská Čistička Patrika Linharta je doplněna „fotoglosou“ Gabriela Plesky a Ejhle slovem Lubora Kasala. K sžíravým margináliím bychom mohli ještě přiřadit nové pokračovaní nepravidelné rubriky Hrajeme za dobrou práci, pro níž se opět nalezla výživná náplň.

Zdena Šmídová píše o Čekání na Godota na Nové scéně ND. Luboš Antonín v zámeckých knihovnách listuje prvními ilustrovanými novinami, zatímco Kráska Josefa Kocourka stále pokračuje a pokračovati bude i příště.

Z beletrie se můžeme pokochat krátkými prózami Vladimíra Pavloviče a poemou Filipa Špeciána.

Výlov měl v tomto čísle Vladislav Reisinger – glosuje knihy Jana Musila Krajina na paletě, Jakuba Žytka Bohémie a Normy Marnotratné Průhledný text.

V recenzní rubrice jsou hodnoceny tyto tituly:
Petr Motýl: Každý svojí rybičkou (rec. Jakub Chrobák)
Daniela Hodrová: Město vidím... (rec. Martin Poch)
Antologie české poezie – 1. díl (rec. Petr Král)
Blanka Činátlová: Příběh těla (rec. Vladimír Trpka)
Radek Malý: Kam až smí smích (rec. Gabriel Pleska)
Ivo Harák: Meziřečí (rec. Pavel Horký)
Jaromír Vochala: Konfucius v zrcadle Sebraných výroků (rec. Lukáš Zádrapa)
Marek Nekula: Otec (rec. Alena Fialová)

Ivo FenclpaTvaru píše, tentokrát kolegiálně, o knize Bedřicha Beneše-Buchlovana Nejposlednější dobrodružství Leona CliftonaZlá ovce není na šikmé ploše, Poslední rozptýlení Vlaďky Kuchtové nás zavede ke hrobu Jakuba Demla.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz