Tvar 9/2010

29. 4. 2010
09-2010.jpg

Deváté číslo obtýdeníku Tvar zahajuje rozhovor s ostravským bohemistou, kritikem a básníkem Jakubem Chrobákem. Řeč je samozřejmě o poezii a kritice, ale také o studentech literatury a o tom, jak na ně. Podobným tématem se zabývá také Ondřej Hausenblas ve své stati Může mít každý čtenář svůj názor? Co je dobrá interpretace literárního textu – ve škole?

Dvakrát je recenzována kniha Gustava Janoucha Hovory s Kafkou (rec. Ondřej Sekal a Wanda Heinrichová), ke kauze Kocour Mikeš utrousil poznámku Pavel Janoušek. Týž ve své pravidelné kritické rubrice hodnotí Povídky jamrtálské od Mileny Slavické.

Jednu otázku položil Tvar Václavu Cvrčkovi, týká se Mluvnice současné češtiny. Nekrolog Ladislavu Vereckému napsala Svatava Antošová.

Píseň za dobrou práci (pronikavé postřehy o současné české literatuře) putuje k Alexandru Tomskému.

Pod názvem Jak myslí poezie se skrývá úryvek diskuse mezi Petrem Králem a Michelem Deguym, která proběhla v kavárně Francouzského institutu. Na to navazuje poznámka Petra Krále o polemice nad básnickými performancemi, která nedávno proběhla mezi francouzskými literáty.

Z jiného soudku, či spíše z pohledu vyššího, až vesmírného stanoviště vychází Vodnářská vize spojení protikladů Markéty Hrbkové, do Finska můžeme aktuálně nahlédnout s Marikou Kimatraiovou.

Jak uspořádat antologii regionální literatury (a nezahltit ji přitom výtvory grafomanů)? Tuto a další otázky a jejich řešení sleduje Svatava Antošová ve svém příspěvku o první části antologie (nebo revue?) Sever Západ Východ, která byla začátkem dubna pokřtěna v Ústí n. L.

Následuje Linhartova Čistička a Vaníčkovo Vyvření struktur (Jamesonův protiklad modernismu a postmodernismu), Ejhle slovo (elita) a anketa A co Mácha? – odpovídá Simona Martínková-Racková.

V rubrice Zasláno reaguje Petr Šimák na článek Aleše Knappa a Petr Král na článek Lubora Kasala, komentovanými obrázky (tentokrát z německých časopisů pro ženy z 19. století) potěší Luboš Antonín, devátou částí pokračuje novela Kráska Josefa Kocourka.

Nové povídky představuje Petr Hrbáč, poezii zastupují tři mladí autoři ze Slovenska – Richard Miške, Peter Prokopec a Abulia (básně jsou tištěny samozřejmě ve slovenštině).

Ve Výlovu komentuje Svatava Antošová dvě knihy: Bez adresy, s deštěm v patách / Egoniášovo proroctví Milana Kozelky a Flashback Karla Rady.

Recenze:
Michal Bauer: Souvislosti labyrintu – Kodifikace ideologicko-estetické normy v české literatuře 50. let (rec. Eva Klíčová)
Daniel Kane: Knížka o čínštině (rec. Lukáš Zádrapa)
Jako když dvoranou proletí pták. Antologie nejstarší anglické poezie a prózy (rec. Miroslav Černý)
Miroslav Červenka: Záznamník (rec. Dalibor Tureček)
Klement Bochořák: Ze studně večera kdos něžný vážil krev (rec. Petr Král)
Jan Burian: Přízrak v nákupním středisku (rec. Eva Škamlová)
Jaroslav Žák: Konec starých časů (rec. Erik Gilk)
Ivo Harák: Býýýt odněkud (rec. Aleš Haman) 

PaTvarSapper: Bull-Dog Drummond v nesnázích
Zlá ovce pořádající abiturientský večírek
Poslední rozptýlení – Jiří Orten



 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz