Tvar 20/2012

25. 11. 2012
Alexandra Ramírez: Ilustrace k chystané antologii bulharského diabolismu Půlnoční historky

Nedlouho po rumunském čísle přináší Tvar další tematický blok věnovaný národní literatuře – tentokrát bulharské. Velké poděkování patří bulharistům Marcelu Černému a Ondřeji Zajacovi, kteří poskytli většinu materiálu, vesměs originálního a pozoruhodného. První z nich udělal rozhovor s Ludmilou Kroužilovou, lingvistkou, básnířkou, vysokoškolskou pedagožkou a překladatelkou žijící od roku 1970 v Bulharsku, druhý vyzpovídal básnířku a překladatelku Kristin Dimitrovovou, jíž v Česku brzy vyjde výbor z veršů – pár ukázek přináší i Tvar, spolu s verši jiné básnířky Silvije Čolevové a dalších básníků v překladu L. Kroužilové. M. Černý se ve své studii Zlověstný čas zamýšlí nad fenoménem bulharského diabolismu, jenž je představen i názorně: třemi povídkami Svetoslava Minkova, které vyjdou i v chystané antologii Půlnoční historky (ilustrace z této knihy od Alexandry Ramírez posloužily jako výtvarný doprovod čísla). Adaptacím nejnovějších bulharských románů na filmovém plátně se věnuje Zlatina Jeřábková, tři zajímavé autory krátce představily Vendula Suchá (Milen Ruskov) a Markéta Kratochvílová („sběratel světů“ Ilija Trojanow) a prostřednictvím pravidelné rubriky Otisky spisovatelů také Vlaďka Kuchtová (Ivan Vazov), svého favorita Stefana Kisjova uvedla Ivana Srbková překladem úryvku z jeho románu Kat a navrch přidala osobně laděnou vzpomínku.

Božana Niševa píše o české výpůjčce v bulharštině cvičky, bulharština naši mateřštinu naopak obohatila o šopský salát, potažmo šopák, a dozvíte se mimo jiné i o původu úsloví dře jako Bulhar. Petr Janeček zapátral po bulharských městských legendách: moc toho sice není, ale historka se zákeřným exotickým hadem je pěkná, jakkoliv vypábená. Jedna otázka byla položena Dobromiru Grigorovovi, jenž v Sofii právě vydal monografii věnovanou Pražskému lingvistickému kroužku.

S polistopadovými překlady bulharské literatury do češtiny to není příliš slavné, i proto jsme recenzovali pár čestných výjimek z poslední doby: básnická sbírka Apokryfní zvířata Dimitra Kenarova figuruje v rubrice Dvakrát (rec. Vendula Suchá a Wanda Heinrichová), dvěma recenzemi přispěl Marcel Černý (Georgi Gospodinov: Techniky a jiné verše; Valentin Popov: Bývalý cizinec – zde ovšem nejde o překlad, V. P. žije od r. 1975 trvale v Praze a své úvahy psal česky).

Dále recenzujeme tyto knihy:
C.ind.ere.lla: Kdo s koho (rec. Pavel Janoušek, rubrika 969 slov o próze)
Blanka Kostřicová: Kronika (rec. Aleš Misař)
Jiří Šimáček: Charakter (taky ještě mädchen, ničema a Oskar) (rec. Erik Gilk)
Miroslav Petříček (ed.): Moderní svět v zrcadle literatury a filosofie (rec. Martin Charvát)
Vlado Matuška: Za nehty rez (rec. Ivo Harák)
Irène Némirovská: Francouzská suita (rec. Eva Škamlová)
Neviditelný výbor: Vzpoura přichází (rec. Svatava Antošová, rubrika Výlov)

a konečně recenzí dvou divadelních her k letošnímu roku Boženy Němcové přispěla Jaroslava Janáčková

Zbytek čísla tvoří pravidelné rubriky: jazykový sloupek Gabriela Plesky, Linhartova Čistička, dvě reportáže z literárních akcí, Acheron, Macurovo Kalendárium (29. 11. – 8. 12. napříč celým 19. stoletím), Výtvar Vlaďky Kuchtové, Výročí, Zlá ovce (odhalující tentokrát pravou podstatu Medvídka Pú) a fejeton Václava Buriana.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz