Tvar 16/2012

30. 9. 2012
Jaroslav Achab Haidler

Tvar č. 16 přináší rozhovor s divadelníkem, novinářem a překladatelem Jaroslavem Achabem Haidlerem, řeč je částečně o židovských záležitostech, více však o divadle, o manipulaci a také o politice, zejména o té regionální. Rozhovor je doplněn jedním z Haidlerových textů – o tom, kdo patří na židovském hřbitově ke zdi.

Dvakrát je podrobena recenzi nová kniha Michala Šandy Sebrané spí si (rec. Petr Král a Patrik Linhart); Pavel Janoušek se 969 slovy pustil do prózy Daniela Krhuta Pašerák snů; slova o poezii Michala Jareše jsou vyřčena nad básnickou sbírkou Oldřicha Kutry ...a stokrát třásti stromem.

Jednu otázku položil Tvar Tereze Horváthové, organizátorce festivalu TaBook, který se chystá již tento víkend v Táboře. Přítomno je též Zasláno – ve kterém se Petr Štengl zastává Evy Klíčové a posílá ji dokonce na Hrad.

Literární historie je zastoupena prací Vratislava Maňáka – ve své studii Maňák popisuje a komentuje neblahé peripetie kolem vydání Seifertovy Písně o Viktorce v roce 1950.

Darmatům Petra Hrušky (dvojrecenze si laskavý čtenář jistě všiml v minulém čísle) se vrací Jakub Vaníček, nad knihou Benjamina Kurase Soumrak bílého muže uvažuje Svatava Antošová. Autorem sloupku je Gabriel Pleska.

O literárním dění v Polabí informuje v rámci nové rubriky Region Jiří Zradička, život a dílo filozofky a spisovatelky Edith Kleinové připomíná Aleš Knapp.

Na svém místě jsou Záblesky Adama Borziče i Čistička Patrika Linharta.

Cyklus interpretací Co tím chtěl básník říci? pokračuje interpretacemi básně Charlese Baudelaira (Igor Fic a Ondřej Macura), pokračuje také Kalendárium Vladimíra Macury, stejně jako celoroční poema Ivana Achera a Pavla Novotného Acheron.

Tři příběhy amazonských indiánů pro Tvar převyprávěl básník Vít Kremlička, ukázky z nových rukopisů poskytli básníci Daniel Hradecký a Roman Rops.

Glosátorský Výlov vedl Miroslav Fišmeister.

Recenze:
Maria Ossowska: Měšťanská morálka (rec. Tomáš Bojar)
Pál Ficsku: Továrna na děti (rec. Pavla Vašíčková)
Matthieu Jung: Princip předběžné opatrnosti (rec. Pavla Vašíčková)
Alena Meas: Piliers / Pilíře (rec. Michaela Otterová)
Ĺsa Larssonová: Temná stezka (rec. Jan Dlask)
Ascanio Celestini: Černá ovce. Pohřební chvalořeč na elektrický blázinec (rec. Eva Škamlová)
Petr A. Bílek, Vladimír Papoušek: Cosmogonia: alegorické reprezentace „všeho“ (rec. Martin Charvát) 

O dvou výstavách referuje Vlaďka Kuchtová a Kateřina Štroblová.

Zbývá poslední strana – městský folklór (aktuální „metylové“ anekdoty) Petra Janečka, fejeton Václava BurianaZlá ovce a Výročí.

Za výtvarný doprovod celého čísla vděčíme zvířecím lebkám z kresebného pexesa Vojetěcha Jiráska

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz