Tvar 13/2012

19. 6. 2012
13-2012.jpg

Tvar č. 13/2012, poslední číslo před prázdninami, otevírá rozhovor s básníkem, překladatelem a pedagogem Radkem Malým – řeč je o literatuře pro děti, ale nejen o ní, samozřejmě také o poezii a překládání.

Dvakrát jsou recenzovány Nohy z Kalymnosu, básnická sbírka Miroslava Fišmeistera (rec. Ladislav Selepko a Vladislav Reisinger), Pavel Janoušek věnoval svou pravidelnou „prozaickou“ recenzi o 969 slovech knize Máslem dolů od Petra Šabacha.

Na zvědavou otázku Tvaru, týkající se dění v největší distributorské společnosti Kosmas, odpovídá Hana Žáková.

Esej o básnících ve vírech mediálních her napsala Božena Správcová. Pravidelné zamyšlení Adama Borziče se tentokrát týká Grassovy obrany Hellady.

Literární historie je zastoupena statí Zdeňka Brdka o básnické tvorbě Kamila Bednáře z počátku 40. let.

O tom, co kulturního (i jiného) se dělo, obvykle děje a letos bude dít ve Finsku během letních měsíců, informuje Marika Kimatraiová, zatímco francouzská zpravodajka Ladislava Chateau se rozepsala o pařížských domech, ulicích a bulvárech, které bychom neměli jen tak bez povšimnutí minout, a Vlaďka Kuchtová, neúnavná průvodkyně čtenářů Tvaru po hřbitovech a pomnících, nabádá k návštěvě Litomyšle a Příbrami pod záminkou zajímavých pomníků Aloise Jiráska.

Obzvláště podnětný je text Už už už, další ze série Slintbloků Pavla Ctibora.

Stať připomínající sté výročí úmrtí Augusta Strindberga napsala skandinavistka Jitka Herčíková a doplnila ji překlady několika autentických dopisů tohoto švédského spisovatele. Svatava Antošová rozebírá ve svém sloupku literární „remejky“, čistič Patrik Linhart se činí, Eva Škamlová polemizuje s Jakubem Vaníčkem.

Stručný rozhovor s pořadatelkami Zarafestu Alicí Prajzentovou a Anicou Jenski pořídila Svatava Antošová. Jeremiášův vztek Milana Urzy končí, na svém místě je také Kruh knih Jakuba Vaníčka, Acheron Ivana Achera a Pavla Novotného, jakož i obrázky z přítmí zámeckých knihoven.

Poezii zastupuje francouzský básník Pierre Peuchmaurd v překladu Petra Krále, český básník Pavel Rajchman a také v úvodu zmiňovaný Radek Malý, prózu pak Daniel Kubec s povídkou Malé mořské víly

Výlovu se zhostil Michal Škrabal a glosuje knihu Martina Nezvala Ulovit miliardáře a publikace Martina Peciny Knihy a typografie, Martina Štolla 1. 5. 1953. Zahájení televizního vysílání a Matematika vám to spočítá. Příběhy královny věd od Güntera M. Zieglera.

V recenzní rubrice jsou hodnoceny tyto tituly:
Miloš Říha: Duše skladem (rec. Ivo Harák)
Kathrin Schmidtová: Neumřeš (rec. Jakub Mlynář)
Ed. Jan Chromý - Václav Ertl: Dobrý autor. Výbor z jazykovědného díla. (rec. Michal Škrabal)
Craig Thompson: Habíbí (rec. Boris Hokr)
Julian Barnes: Vědomí konce (rec. Zdeněk Beran)
Astrid Lindgrenová: Jižní louka (rec. Gabriel Pleska)
Pierre Bourdieu: Pravidla umění (rec. Martin Charvát) 

Petr Janeček pokračuje ve svých sondách do městského folkloru částí nazvanou Smějeme se ve městě, Václav Burian ve fejetonu rozjímá o „časech našich babiček“ a zablešenosti, Zlá ovce připravila prázdninové sudoku.

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz