Tvar 17/2012

15. 10. 2012
vacek.jpg

Sedmnácté číslo literárního obtýdeníku Tvar je věnováno Rumunsku a rumunské literatuře, nikoliv náhodou – právě Rumunsko bylo čestným hostem letošního pražského knižního veletrhu Svět knihy. O dojmy z této akce se podělila pětice českých překladatelů z rumunštiny: T. Vašut, J. Horáková, J. Lukešová, L. Valentová a E. Fiedlerová. S jiným překladatelem, Jindřichem Vackem, jsme udělali rozhovor. Svůj náruživý zájem o cizí jazyky vysvětluje slovy: „Nemám rád bílá místa na mapě.“

Rozhovor jsme pořídili také s rumunským prozaikem, básníkem a publicistou Gabrielem Chifem, který je šéfredaktorem prestižního bukurešťského týdeníku România literară - právě o tomto literárním periodiku byla řeč především. Na protější straně pak týž G. Chifu přemítá o jedné z možných odpovědí na otázku, jak vzniká román.

Rumunské literatuře patří také beletristická rubrika: otištěny jsou básně Răzvana Ţupy a Claudiu Komartina, úryvek z prózy Doručovatel Andreie Oişteana a dadaistická hra Tristana Tzary Srdce na plyn, inscenovaná poprvé v Paříži 10. června 1921 a do češtiny dosud nepřeložená; Tzarovi se navíc věnuje Vlaďka Kuchtová ve svých Otiscích spisovatelůPetr Král přispěl, kromě překladu zmíněné Tzarovy hry, i zamyšlením nad básněmi Constantina Abǎluţy. 

Při příležitosti Světa knihy vyšlo několik nových překladů z rumunštiny, jeden z nich – román Giba I. Mihăesca Ruska, figuruje v rubrice Dvakrát (rec. Libuša Vajdová a Jakub Grombíř). Dále Česko-rumunskou společnost představuje v Jedné otázce pro… její jednatelka Libuše Valentová, po rumunské stopě se vydal Marek Toman a zajímavou sondou do mluvy českých krajanů v Banátu (i s půvabnými ukázkami) je článek Karolíny Vyskočilové Korpus Banát. 

Tolik Rumunsko. V Tvaru dále najdete pravidelné rubriky: Kruhem knih Jakuba Vaníčka, literárně historický text (Romantický hrdina v neromantické době Michala Přibáně), Slintblok Pavla Ctibora, anketu K čemu jsou vám vůbec knihy (odpovídá Michal Nusko, „grafický veterán, věčný webový novic a kreativní hacker“), sloupek Svatavy Antošové (tentokrát o literární travesty show), fragmenty z Macurova Kalendária (dny 18.–25. října), Acheron dua Acher–Novotný, Výtvar Vlaďky Kuchtové, Zasláno (poznámka Petra Krále k minulého dílu seriálu Co tím chtěl básník říct?) seriál o podobách dnešního folkloru od Petra Janečka (konkrétně díl o vojně), fejeton Václava Buriana, Zlou ovci a Výročí.

A pochopitelně recenze nových knih. Kromě té předsunuté na str. 3 z pera Pavla Janouška (Petr Měrka: Hitler se na vás usmívá) a Výlovu Svatavy Antošové (Jan Charvát: Současný politický extremismus a radikalismus a sborník Revolta stylem. Hudební subkultury mládeže v České republice) referujeme o těchto knihách:

Miroslav Huptych: Noční linka důvěry (rec. Ivo Harák)
Svetlana Žuchová: Zloději a svedkovia (rec. Petr Švec)
Milan Ohnisko – Michal Šanda (eds.): Co to je toto? (rec. Zuzana Kůrová)
Aleš Pelán (ed.): Hlavou zeď 2011 (rec. Jakub Grombíř)
Nick Laird: Gloverův omyl (rec. Ema Stašová)
Renata Bulvová: Nebude válek (rec. Aleš Misař) 

 

Přílohy ke stažení:

 

Vybrané články z této rubriky:

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz