2013

Patrik Linhart: Kafka v Siřemi

Patrik Linhart: Kafka v Siřemi

Pátrat po stopách Franze Kafky v Praze by bylo v dnešní době nanicovaté nošení sov do Athén nebo koček do Siřemi. Čirou náhodou se však mému příteli a spoluhráči z radikálního baletu Vyžvejklá Bambule a sběrateli účelových známek Radimu von Neuvirtovi dostala do sbírky poukázka v podobě mince na odběr 3/10 litru piva vyrobená pěstitelem chmele Franzem Makuschem z Zürau. Vyhledat v Googlu příslušnou obec, zjistit, že v Siřemi/Zürau pobýval Franz Kafka celých osm měsíců, a rozhodnout se tam vyrazit bylo otázkou několika minut. Hnacím motorem našeho poněkud fanfarónského počínání byl fakt, že Václav Havel a Miloš Forman Siřem na­vštívili už v 60. letech a v místní hospodě uvažovali o natočení filmu o Kafkově pobytu. Nedostali se však ani k napsání scénáře.
 
Demonstrace proti likvidaci živé kultury

Demonstrace proti likvidaci živé kultury

Ve čtvrtek 14. února se před budovou Ministerstva kultury ČR konala demonstrace proti pokračující likvidaci živé kultury v ČR. Jak o této akci informovala tuzemská média?
 

Rušení brněnské Wannieck gallery je alarmující,

píše Jiří David na Britských listech.
 

A kolik potřebujeme vrtulníků? * Levice, která nebojuje o kulturu, není levice

odkazy na rozhovor s A. Borzičem v Lidových novinách (5. 2.) a článek téhož s T. Stejskalovou na Deníku Referendum (11. 2.)
 

Petice Zachraňte kulturu 2013

My, níže podepsaní, protestujeme proti letošnímu drastickému zkrácení dotací, které Ministerstvo kultury přidělilo na projekty tzv. živé kultury (divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty, vydávání kulturních časopisů a mnohé další). Protestujeme proti dlouhodobému snižování těchto dotací. Tato katastrofální restrikce probíhá bez jakékoliv veřejné diskuse, bez relevantní argumentace, jako kdyby zánik živé kultury měl být v naší zemi samozřejmostí.
 

Pavel Janoušek: Proč by měl stát podporovat živou kulturu, například literární časopisy

Ministerstvo kultury dostalo v letošním roce více financí, přesto však ve svém rozpočtu prudce snížilo podporu živé kultury, například dotace na vydávání literárních časopisů. Tímto rozhodnutím se kulturní sféra, která byla už v minulých letech silně podfinancována, dostala do likvidační situace znamenající zánik nemalé části, ne-li většiny stávajících aktivit. To si uvědomili nejen protestující šéfredaktoři, ale i členové komisí, které měly podporu rozdělovat, a rozhodli se na této vražedné hře nepodílet. Místo toho vyzvali ministryni kultury, aby se pokusila procesy nastavit poněkud jinak. Ta si vzala čas na rozmyšlenou…
 
Tvar 3/2013

Tvar 3/2013

Petr Král: Má bílá není barvou smutku
poezie Kārlise Vērdiņše
dvojrecenze knihy Vladimíra Kokoliy Jení
K technologii psaní za časů avantgardy
Roberto Bolaño: Třetí říše
Farebné revolúcie
Myšlení srdce a duše světa
Nad knihou Fareeda Zakarii Budoucnost svobody
Polemika: Málem pamflet – Kde brát sebevědomí – S penězi a v jiné době
 

Roberto Bolaño: Třetí říše

ukázka z chystaného překladu Anežky Charvátové
 
Vzpomínky bláznivého německého barona – Vzpomínky krále Ubu – ***

Vzpomínky bláznivého německého barona – Vzpomínky krále Ubu – ***

básně lotyšského básníka Kārlise Vērdiņše v překladu Pavla Štolla
 
Kateřina Piorecká: Konečně jsem mohl „psát“, jako jsem hrával na klavír…

Kateřina Piorecká: Konečně jsem mohl „psát“, jako jsem hrával na klavír…

„Jé! Vy píšete na stroji?“ Tato věta doléhala k uším prozaičky Anny Marie Tilschové v polovině dvacátých let docela často a zaznívala impertinentním či mírně ironickým tónem. Umění se přeci netvoří v kanceláři! – Spisovatel v moderní době nemůže být tak zastaralý, že by ještě psal inkoustovým perem! – Názory protichůdné, ale stejně frekventované. Dnes, kdy mediální studia propůjčila literární vědě pojem remediace, by otázka po způsobu tvorby a především po jejím techné měla být zcela legitimní součástí literárněvědného tázání. Zvláště při vědomí konkurence nejen tužky a psacího stroje či počítače, ale i diktafonu, mobilního telefonu nebo tabletu.
 
Tvar 2/2013

Tvar 2/2013

Ondřej Mrázek: Jurodivá říše slova. Kradmé nahlédnutí za oponu současné ruské slovesnosti
rozhovor s Natalií Gorbaněvskou
Miška Šolochov = literární podvod století
verše Josefa Straky a Josefa Hrdličky
nakladatelství KHER vydává knihu romských pohádek
Maďarská revoluce 1956
Patrik Linhart: Indiana Jones a ztracená geografie Edenu
Petr Král: Náměty I
z recenzí: Solženicyn – Russel – Nosek
 

Hans Magnus Enzensberger: Zkáza Titaniku. Druhý zpěv

Milí čtenáři, v posledním čísle Tvaru na str. 14 došlo k redakční chybě při publikaci Druhého zpěvu básnické skladby Hanse Magnuse Enzensbergera Zkáza Titaniku. Při přeformátování wordového textu se rozpadla veršová struktura a Druhý zpěv jsme otiskli v podobě zarovnané na prózu. Své pochybení touto cestou napravujeme a báseň publikujeme v její správné podobě. Tímto se Vám i překladateli P. Novotnému hluboce omlouváme.
 
Poezie jako osobní záležitost dvou

Poezie jako osobní záležitost dvou

rozhovor Tomáše Glance s Natalií Gorbaněvskou
 

Vladimír Novotný: Miška Šolochov = literární podvod století

Je to opravdu bláznivý svět, když „nobelovku“ dají člověku, který nikdy nic nenapsal! Rozuměj nic, co by mělo pachuť nebo i chuť krásné literatury. Takových záhadných knih a případů propůjčení autorství nebo přikázaného (ne)autorství atp. je však v ruské sovětské literatuře vícero; na něco se ještě přijde, na něco se už nepřijde nikdy.
 

Kanál a Z Malých exilů

nové básně Josefa Straky
 

Gabriel Pleska: To na jazyku

Sedám u počítače víc, než bych chtěl, práce mě nutí číst i internetové diskuse. Jeden z webů, o které se starám, má naštěstí debaty klidné a vcelku kultivované, ač názorově nepříliš pestré. Druhý je ale vpravdě lidový. Nedosáhl sice míry žumpizace běžného zpravodajského serveru, ale to jen proto, že nemáme velikost, kterou se pyšní Novinky.cz či Aktuálně.cz, takže opravdové idioty včas smažu. A oni se pak, přesně jak říká teorie rozbitých oken, moc nevracejí, a hlavně nemnoží. Ovšem skamarádit se s mazacím tlačítkem, to byl pro chlapce, který se měl za hodně svobodomyslného, tedy jako pro mě, těžký úkol.
 
Otcův duch

Otcův duch

Reportáž ze slavnostního křtu knihy romských pohádek a rozhovor s jejím iniciátorem Lukášem Houdkem
 

Tvar si založil facebookový účet

ano, ano, už i my jsme na ksichtknize...
 
Tvar 1/2013

Tvar 1/2013

Karel Piorecký: Svědomí národa mlčí
Alain Badiou: Třetí nástin manifestu afirmacionismu
Nejlepší americké básně 2012
21 Charmsů přiletí k nám z Marsu
Francouzská revoluce 1789
Globalizace, nebo etnizace?
Ladislav Selepko: Veverky v parku Hu
Gilbert Durand: Hermův návrat
 

Svědomí národa mlčí

Váží si dnes spisovatelé sami sebe? zamýšlí se ve svém textu Karel Piorecký
 
Stránka: 1.. 5 6 7 8

Aktuálně

Le web est mort, vive le web!

od konce září máme nové internetové stránky. Najdete je na nezměněné adrese www.itvar.cz. Plus twitterový profil a podobné vymoženosti, ach jo...

Léto!

Milí čtenáři, přejeme vám krásné a poklidné prázdniny a v měsíci září se těšíme opět nashledanou. Čtrnácté číslo vyjde ve čtvrtek 10. září.

Anna Barkovová: ***

v překladu Radky Rubilinové

otevřený dopis Tomáše Čady premiérovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi

k Tomášovu stanovisku se připojuje i náš časopis

Poslední předprázdninové číslo Tvaru vyjde ve čtvrtek 25. června

Milí čtenáři, třináctka je baže šťastné číslo! „Přepis přítomnosti“ obnažil si nejen paže a duní vesmírem & pod peřinou funí: Spisovatelé se sjeli lajnou slov!!! Je literatura páže, nebo král?!? A co káže?!? Černé na bílém?!? Dražé projevů?!? Tu chválou, tu kvílem?!? — A do toho Točité věty a Život za životem… Item ibidem složité světy & chorobné květy básníkova psaní… Že na vás jde spaní? To nevadí. V Zuckerbergově arestu vám Frau Cukrblik ráda poradí: „Dejte si na fejs selfie s Husem Janem!“ Žít je tak krásné, dokud nevyvanem…

Pište pro Včelku

Rádi píšete dětské příběhy? Nebo je máte už v šuplíku? Jste začínající autor nebo autorka? Server Včelka.cz spotřebuje spoustu textů...
 
Registrace
 

Nejčastěji vycházející literární časopis v českých zemích
Letos již 35. ročník

Tvar, Na Florenci 3, 110 00 Praha 1
tel.: 234 612 398, 234 612 399
redakce@itvar.cz
Webdesign a webhosting Saturn-Toya s.r.o.
Hledaný výraz